Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Brüksel’de temaslarda bulunduÄŸu saatlerde Avrupa Parlamentosu baÅŸta Selahattin DemirtaÅŸ olmak üzere Türkiye’deki ‘siyasi tutuklu’ olarak nitelendirilen kiÅŸiler için sert bir karar aldı.
AB kurumlarınca hazırlanmış daha önceki Türkiye raporları da göz önünde bulundurularak hazırlanan kararda, Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümleri kapsamında derhal koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
YüksekdaÄŸ ve tüm tutuklu HDP’liler
Aynı ÅŸekilde Figen YüksekdaÄŸ’a da yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi, tüm HDP’li tutukluların “serbest kalması ve tüm bu kiÅŸilerin tehditlerden ve baskıdan azade ÅŸekilde demokratik haklarını kullanmaya devam edebilmeleri” talep ediliyor.
Herhangi bir bağlayıcılığı olmayan karar metninde öne çıkan ifadeler şunlar:
- AP, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleÅŸecek bir sonraki toplantılarında acil olarak AÄ°HM’in DemirtaÅŸ kararının Türkiye tarafından reddinin görüşülmesi çaÄŸrısını yapar. Bakanlar Komitesi’nde AÄ°HM Büyük Oturum kararının Türkiye tarafından uygulanmasını saÄŸlamaya yönelik gerekli tüm uygun adımların atılacağından kuÅŸku duymaz.
- AP, AÄ°HM kararlarının baÄŸlayıcı olduÄŸunu ısrarla hatırlatır ve bu da Türk yetkililerin DemirtaÅŸ’ı derhal serbest bırakması anlamına gelmektedir. Bunu yapmadığı süre boyunca Türkiye’nin hem AÄ°HM hem de kendi iç hukukunu ihlal etmekte olduÄŸunu hatırlatır.
- DemirtaÅŸ’a yönelik tutum ve tavırdan ötürü Türk yetkililerini kınar. DemirtaÅŸ’ın hukuksuz tutukluluÄŸunun 4 yıla uzatılması kendisine, ailesine ve siyasi partisine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar açan zalimane bir siyasi cezalandırmadır. AP, Türkiye’ye DemirtaÅŸ ile ilgili daha fazla sindirmeye yönelik adımlar atmaktan geri durma çaÄŸrısı yapar.
- AP, tüm AB yetkililerine, temsilcilerine ve üye devletlere buldukları her fırsatta DemirtaÅŸ’ın ve diÄŸer tutuklu tüm insan hakları savunucularının, avukatların, gazetecilerin, akademisyenlerin ve siyasilerin durumu ile ilgili pozisyonlarını Türk yetkililere iletmeleri çaÄŸrısı yapar.
- AP, Türk yargısının ve yetkililerinin AÄ°HM kararlarını önemsemeyen tutumları karşısında derin endiÅŸe duymaktadır. Türk alt mahkemelerinin de anayasa mahkeme kararlarına uymadığı artan sayıda örnekle görülüyor. AP, Türkiye’ye hukuka tam uyumlu ÅŸekilde hareket etme, hukukun üstünlüğünü, temel hakları, demokrasiyi ve azınlık haklarını güçlendirme çaÄŸrısı yapar.
Canan Kaftancıoğlu için de çağrı: Siyasi ve yargısal tacizi durdurun
- AP, Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi saiklerle Eylül 2019’da 10 yıl hapse çarptırılmış ve Aralık 2020’de yeni bir suçlama ile hakkında bir 10 yıl daha istenen Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu’nun da sürekli olarak siyasi ve yargısal tacize uÄŸramasından ciddi ÅŸekilde endiÅŸe duyar.
- AP, Türkiye’de giderek zemini daralmakta olan sivil toplum ve erozyona uÄŸratılan temel haklar ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konusunda da büyük endiÅŸe duyduÄŸunu ifade eder. Özellikle yargı bağımsızlığı konusuna dikkat çekerek akademisyen, gazeteci, insan hakları aktivisti, ruhani liderler, avukatlar ve LGBT bireylerin yargısal tacizine bir son verilmesi çaÄŸrısında bulunur. özellikle önde gelen bir sivil toplum figürü olan Osman Kavala’nın da AÄ°HM kararları çerçevesinde serbest bırakılması çaÄŸrısında bulunur.
- Türkiye’deki medya özgürlüğü durumu da AP için yüksek derecede endiÅŸe kaynağıdır. Türkiye’ye gazetecilerin güvenliÄŸini saÄŸlama konusunda gerekli adımları atma çaÄŸrısı yapar. Ayrıca gazetecilere, medya profesyonellerine, karşı da siyasi saiklerle açılmış davaların son bulması için çaÄŸrı yapar. Sosyal medya hesaplarının, linklerin kapattırılması, sansürlenmesi gibi uygulamaların da son bulmasını ister.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024