Tarama Kategorisi
Kültür Sanat
Mizah/Gülmece Şah(lar)ı Mat Eder*
“Gülen kitap yeğdir ağlayan kitaptan,
gülmektir çünkü insanı insan eden.”
ABD’nin muhafazakârlarından ‘The Wall Street Journal’ın bile, “Siyasi mizah kuşatıldı,” demek durumunda kaldığı bir kesitten geçiyorken; varın mizahın (gülmecenin)…
Hellas özgürdür artık!
Victor Hugo ‘Oryanteller’in on dördüncü baskısına yazdığı önsözde de sanat ve yazın eleştirisinin özgürlüğünü her şart altında savunmayı sürdüreceğini belirtir. Mevzuya ilişkin şunları yazar: “Bu kitap, yazarın, yazınsal bunalım ve…
Şairler ile Çocuklar Arasındaki Benzerlik
Şairler ile çocuklar arasında birçok bakımından benzerlikler bulunduğu göze çarpar. Çocuklar da şairler de nesnel gerçeklikten çok kendi gerçeklikleriyle hayatı anlamlandırır. Çocuklarla oyun oynadığınızda hayali bardaklardan kahveler…
Bu Bir Asansör Fantezisi Değildir!
‘’Espri; otoriteye bir başkaldırıyı, onun baskısından kurtulmayı simgeler.’’
SIGMUND FREUD
Dört asansörü, beş katlı otoparkı olan bir binada oturuyorum. Evet, şu sevimsiz yüksek katlı binalardan.
Post-modern hayatlar zor…
Her neyse… …
Bizim başımız, dostun omzuna, sevgilinin kucağına inerken, eğilir…
Hasan Kızıltan’ın anısına
Günlerdir Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerine tepeden atanan rektörü protesto ediyorlar. Eğlenceli, yaratıcı, kırmadan dökmeden eylemlerini sürdürüyorlar. Günlerdir orantısız bir güç ile karşı…
Ortadoğu Rönesansı
Ortadoğu Rönesans’ı 2013 yıllında Sınırsız Yayınevinden çıkan yazdığım kitabın adıdır. Bu kitap Tarihi ve Sosyolojik bir araştırma-inceleme çalışmasıdır. Daha çok Anti-Oryantalist bir bakış açısıyla bir dönemi aydınlatma çabasıdır.
Bugüne…
Ceyhan – Demir Yolu
“Bu akşam ölürüm, sen beni tutamazsın…”
1977-1980 yılları arasında Ceyhan Yaltır Kardeşler Ortaokulu’nda okudum. O sıralar bizim oralarda kan gövdeyi götürüyordu. Biz yarı genç - yarı çocuktuk, önce ne olduğunu anlayamadık.
Sonra…
Jean-Paul Sartre’a göre sanatta/edebiyatta amaçlılık
Sartre “Edebiyat Nedir?”in “Yazmak Nedir?” bölümünde dili insanın “kabuğu, duyargası, duyularının uzantısı” olarak tanımlar ve insanın elleri ve ayaklarını duyumsar gibi, dili de “başka erekler uğruna aşarken duyumsadığını” öne sürer.
Kant…
Gülten Akın: ‘Şiirin Anası’
Gülten Akın’ı 2015 Kasım ayı başında kaybetmiştik. … 82 yaşındaydı… Üzerinden dört yıl geçmiş… Işığı daim kalacak ama, aydınlatmaya devam edecek çevresini, bu kesin…
“Ümmüşşiir” derdi Cemal Süreya, Gülten Akın’ı tanımlamak için……
Dedeme Mektup
Sahipsiz uçurumlarda kanat açan kartallar,
özgürlüğün kokusunu içlerinde hissederler.
İçimde çürümüş bir diş sızlayıp duruyor. Bir dişçi bulup çektirmem gerek, yoksa alıp beni gidecek. Gitsin ya da götürsün hiç önemi de yok, ağrısı dinsin…
Ben Kimim Serçe?
‘’Kuşlar gibi cıvıldar, tattırdığın acılar’’
CEMAL SÜREYA
Biliyor musun serçe?
İnsan doğduğu gün öleceğini bilerek geliyor aslında dünyaya…
Tüm sancı o anda başlıyor işte.
Daha memeye tutunduğun ilk dakikalarda zannediyorsun ki alt…
Biden’ın yemin törenine bir şair damga vurdu…
ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreninde okuduğu şiirle büyük övgü alan şair Amanda Gorman, bir gecede sosyal medyada yüz binlerce takipçi kazandı.
"The Climb We Hill" (Tırmandığımız Tepe) adlı şiirini okuduktan sonra 22 yaşındaki…
Popüler müzik alanında mücadele mümkün mü?
Popüler kültürün tümden gerici ya da tümden ilerici olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Popüler kültür bir ilişkidir ve bu ilişkinin tarafları arasındaki güç dengesine uygun düşecek biçimde farklılaşma olanağına sahiptir. Popüler kültür…
Nazım Hikmet’in Hayatı ve Şiirleri
Bir toplumda her dönemde birçok yeni şair belirebilir, fakat gerçek anlamda yenilik getiren şairler çok seyrek ortaya çıkar. Nâzım Hikmet, doğal şiir yeteneği ile Türk şiirine yenilik getirdi. Bu yeniliği ise birçok şair benimsedi. Bunu,…
İstanbul Yeni Nesil Kütüphanelerle Buluşuyor
İBB, geleneksel kütüphane anlayışını değiştiren projesini hayata geçiriyor. İstanbul’a, zengin içerikli kitap koleksiyonlarının yanında kültür ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecek kütüphaneler kazandırılıyor. 2021’de 20 mahallede…
Onlar da bizim gibiler, Amerika Hikayesi
1 Nisan 2012-30 Eylül 2012 tarihleri arasında 6 ay bizim üniversiteden ücretli izin alarak, Virginia Commonwealth Universitesi, Virginia Psikiyatri ve Davranış Genetiği Enstitüsü’nde (Virginia’nın başkenti- Richmond) çalışan, doktora tez…