Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Åžebnem OÄŸuz’un deÄŸerlendirmesi, 21. yüzyıl faÅŸizminin yükseliÅŸine iliÅŸkin önemli noktalara iÅŸaret ediyor.
OÄŸuz’a göre, 21. yüzyıl faÅŸizmi, klasik faÅŸizmden farklı olarak, kapitalist krize verilen bir yanıt olarak ortaya çıkmış, işçi sınıfının geniÅŸ kitlelerini iktidara gelmeden önce de etkileyebilen, devlet zor aygıtlarıyla işçi sınıfı hareketlerini baÅŸtan önlemeyi amaçlayan, maddi faydalar saÄŸlamak yerine ideolojik motiflere dayanan, seçimleri feshederek kurumsallaÅŸmayan ve iç düşmanı yok eden fiziksel ÅŸiddet yerine onu etkisizleÅŸtiren yıldırıcı ve sembolik ÅŸiddeti öne çıkaran bir olgudur.
Oğuz, yaptığı değerlendirmede, 21. yüzyıl faşizminin klasik faşizmden altı temel farkı olduğunu belirtti. Bu farkları şu şekilde sıraladı:
- 21. yüzyıl faÅŸizmi, 1970’lerde baÅŸlayan ve 2008’de derinleÅŸen kapitalist krize verilen özgün bir yanıttır.
- Klasik faşizm ancak iktidar olduktan sonra işçi sınıfının geniş kitlelerini kendi yanına çekebildi. Yeni faşizm ise iktidara gelmeden önce de işçi sınıfına ulaşabiliyor.
- Klasik faşizmde amaç güçlü işçi sınıfı hareketlerini bastırmak iken, yeni faşizm devletin zor aygıtlarıyla işçi sınıfı hareketlerinin güçlenmesini baştan önlemeyi amaçlıyor.
- Klasik faşizm, korporatist düzenlemelerle işçi sınıfının bir kısmına maddi faydalar sağlarken yeni faşizm bunu yapamayacağı için tümüyle güvenliğin ve istikrarın sağlanması, dinsel motifler, patriarka ve LGBTİ+ karşıtlığı gibi ideolojik motiflere dayanıyor.
- Klasik faşizm güçlü bir komünizm tehdidi karşısında işçi sınıfının devrimci örgütlerine karşı savaş benzeri bir şiddeti harekete geçirebilmek için liberal devlet formunu ve seçimleri feshederek kurumsallaşmıştı. Yeni faşizm ise komünizm tehdidinin olmadığı koşullarda şekillendiği için seçimlerin askıya alınmasına gerek duymuyor.
- Yeni faşizmde klasik faşizmden farklı olarak iç düşmanı yok eden fiziksel şiddet yerine onu etkisizleştiren yıldırıcı ve sembolik şiddet öne çıkıyor.
OÄŸuz, 21. yüzyıl faÅŸizminin dünyada siyasal ideoloji ve parti düzeyinde yükselirken, siyasal rejim boyutunun en fazla derinleÅŸip kök saldığı ülkenin Türkiye olduÄŸunu vurguladı. 2024’e bu koÅŸullarda girildiÄŸini belirten OÄŸuz, bu koÅŸullarda dayanışma, dostluk, yoldaÅŸlık gibi deÄŸerlerin de baÅŸka türlü ÅŸekilleneceÄŸini söyledi.
Oğuz, son olarak, 21. yüzyıl faşizminin insanlığı tehdit eden bir olgu olduğunu belirterek, bu tehditten kurtulmak için mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024