Sağlıktaki çöküş derinleşti, hekim göçü rekor kırdı

2023 yılı, sağlıkta ilaç yokluğu, ertelenen ameliyatlar, sağlıkta şiddet, meslek örgütlerine yönelik yoğun baskı, gerici kuşatma, ekonomik kriz ve mücadele ile geçti.

Hekime ÅŸiddet ve kışkırtılmış saÄŸlık politikaları karşısında yurt dışına çıkma kararı alan hekim sayısı bu yıl itibarıyla 3 bini geçti. Geçen yıl 2 bin 685 olan hekim göçü, bu yıl 3 bin 25’e yükseldi. Yalnızca Aralık ayında baÅŸvuran hekim sayısı 240 olarak yer aldı. BaÅŸvuru sayısı 11 yılda 60 kat artarak yıllık 3 bini aÅŸması dikkat çekti.

Ekonomik kriz sağlık emekçilerini de vurdu

Ekonomik kriz ve yoksullaşma, sağlık emekçilerini de vurdu. Yoksulluk sınırının altında kalan ücretler ile açlık sınırı altında kalan BağKur ve SSK emekli maaşlarıyla insanlar yaşam savaşı verirken, sağlık emekçileri seslerini yükseltmek için alanlara çıktı.

Maraş merkezli 6 Şubat depreminde 100’ün üzerinde hekim ve 500’e yakın sağlıkçı da yaşamını yitirdi. Çok sayıda yurttaşın cesedine bile ulaşılamadı. Kayıplar arasında sağlıkçılar ve hekimler de oldu. Deprem bölgesinde çok sayıda sağlık kuruluşu ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bölgede hizmet veren sağlık emekçileri konteynerler da ya da çadırlarda hizmet verdi ve sorunlar 10 ay geride kalırken devam ediyor. Yıkılan hastaneler prefabrik yapılarda, aile sağlığı merkezleri, eczaneler, diş klinikleri konteynerlerde hizmet vermeye çalışıyor.

Gerici politikalar sağlık alanında da kendini gösterdi

Sağlık alanı da ülkeyi yoksulluğa ve gericiliğe iten politikalardan nasibini fazlasıyla aldı. Hastanelere manevi danışman adı altında atanan din görevlileri bilime meydan okuyan bir karşıtlığı temsil edildi.

Sağlıkta şiddet de artarak devam etti. Neredeyse her gün sağlık emekçisine saldırı yaşandı. Sağlık kurumlarında alınamayan önlemler yine tepkiye yol açtı.

Meslek örgütleri hedef alındı

Meslek örgütleri üzerindeki baskıyı artıran iktidar, TTB MK baÅŸkanının yaptığı bir açıklamayı gerekçe göstererek 30 Kasım’da yapılan duruÅŸmada TTB MK üyelerini görevden aldı. Karar istinafa taşındı. YaÅŸanan bu durum meslek örgütlerinin de sert tepkisine yol açtı.

2023 yılı, sağlık alanındaki sorunların derinleştiği bir yıl oldu. Hekim göçü, ilaç yokluğu, ertelenen ameliyatlar, sağlıkta şiddet, meslek örgütlerine yönelik baskı gibi sorunlar giderek arttı. Bu sorunların çözümü için etkili adımlar atılması gerekiyor.

NHY/ BirGün