Post-faşizmi seçimle yenmek mümkün mü?

Levent Köker

Post-faşizmi seçimle yenmek mümkün mü? Bu soru, Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyâsî gelişmelerin ardından sıkça sorulan ve tartışılan bir soru. Post-faşizm, klasik faşizmden farklı olarak, demokratik kurum ve değerleri tamamen ortadan kaldırmayan, ama onları işlevsizleştiren ve manipüle eden bir rejim türü olarak tanımlanabilir.

Post-faşizmde, seçimler yapılır, ama adil ve özgür olmazlar. Medya vardır, ama bağımsız ve eleştirel değildir. Yargı vardır, ama bağımsız ve tarafsız değildir. Muhalefet vardır, ama baskı ve tehdit altındadır. Sivil toplum vardır, ama sindirilmiş ve etkisizdir.

Köker, post-faşizmin sadece bir siyasi rejim değil, aynı zamanda bir zihniyet olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, post-faşizmi yenmek için sadece siyasi mücadele değil, aynı zamanda kültürel ve eğitimsel mücadele de verilmesi gerektiğini savunuyor.

Levent Köker, bu makalesinde post-faşizmin Türkiye’deki örneklerini ve nedenlerini analiz ediyor. Köker’e göre, post-faşizm Türkiye’de 2017 yılında anayasa değişikliği ile başlayan ve 2023 yılında yapılan seçimlerle pekiştirilen bir sürecin sonucudur. Bu süreçte, Cumhur İttifakı adı verilen AKP-MHP ittifakı, tek adam rejimini kurmak için her türlü hukuksuzluğu yapmıştır. Cumhur İttifakı’nın karşısında ise Millet İttifakı adı verilen CHP-İYİ Parti ittifakı yer almıştır. Millet İttifakı, demokrasiyi savunmak için çaba göstermiş, ama yeterli bir alternatif sunamamıştır.

Köker’in makalesinin ana tezi şudur: Post-faşizmi seçimle yenmek mümkün değildir. Çünkü post-faşizmde seçimler adil ve özgür olmadığı gibi, seçmenler de manipüle edilir ve korkutulur. Post-faşizmi yenmek için seçimden daha fazlasına ihtiyaç vardır. Köker’e göre, post-faşizmi yenmenin yolu, demokratik bir toplumsal hareketin örgütlenmesi ve mücadelesiyle mümkündür. Bu hareketin temelinde ise adalet, eşitlik ve özgürlük değerleri olmalıdır.

Köker’in bu makalesi, post-faşizm konusunda önemli bir katkı sunuyor. Post-faşizmin tanımını yaparken kullandığı kavramlar ve örnekler, post-faşist rejimleri anlamak için yararlı bir çerçeve sağlıyor. Post-faşizmi seçimle yenmenin yollarını ararken ortaya koyduğu öneriler ise demokrasi savunucularına ilham veriyor.

Son olarak, Köker’in makalesi, post-faşizmle mücadele etmek isteyen herkesin okuması gerekir diyerek  linki veriyoruz…

 

Kaynak: Post-faşizmi seçimle yenmek mümkün mü?