Dünyanın 18 Bölgesinde Açlık Tehlikesi

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), sıcak çatışmaların yaÅŸandığı Sudan da dahil dünya genelinde açlığın en çok yaÅŸandığı 18 bölgedeki durumun daha da kötüye gideceÄŸi uyarısında bulundu. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayımlanan raporda, bu bölgelerde hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak ve açlık ile ölümü önlemek için “acil insani eylem” çaÄŸrısında bulunuldu.

Raporda, açlığın en yüksek seviyede yaÅŸandığı bölgeler olan Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’e, Sudan, Burkina Faso, Haiti ve Mali’nin de eklendiÄŸi bildirildi. Raporda ayrıca, Orta ve DoÄŸu Pasifik’te yaÅŸanabilecek El Nino hava olayının da açlıkla mücadele eden savunmasız ülkelerde korkuya neden olduÄŸu belirtildi.

Savaşın insanları açlık riskiyle karşı karşıya bıraktığı Sudan da dahil 18 bölgedeki durumun daha da kötüye gideceÄŸi uyarısı yapılan raporda, akut gıda güvensizliÄŸi artışının 18 bölgedeki toplam 22 ülkeyi kapsayacağının tahmin edildiÄŸi aktarıldı. Raporda ayrıca, ekonominin olumsuz seyretmesi, Kovid-19 salgını ve Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle açlığın yaÅŸandığı tüm bölgelerdeki sorunların artmaya devam ettiÄŸine deÄŸinildi.

Raporda görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, açlıkla ilgili yaÅŸanan bu risk ortamında herkesin gıda güvenliÄŸini saÄŸlamak için yapılması gerekenlerin artık bir seçenek olmadığını kaydetti. Dongyu, “Ä°nsanları açlığın eÅŸiÄŸinden çekmek, hayatlarını yeniden inÅŸa etmelerine yardımcı olmak ve gıda güvensizliÄŸinin temel nedenlerini ele almak için uzun vadeli çözümler saÄŸlamak için tarım sektöründe acil müdahalelere ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerini kullandı.

WFP Ä°cra Direktörü Cindy McCain ise, “Dünya genelinde daha fazla yerde, daha fazla insan aç kalmakla kalmıyor, aynı zamanda karşı karşıya kaldığı açlığın ÅŸiddeti her zamankinden daha kötü durumda.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Raporda ayrıca, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Suriye, Myanmar, Lübnan, Malavi, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua’da da akut gıda güvensizliÄŸinin yaÅŸandığı dile getirildi. Yakın gelecekte açlıkla ilgili hayatı tehdit eden durumun daha kötüye gitmesinin öngörüldüğü belirtildi.