Paris’in sembol anıtlarından olan ve dört yıl önce çıkan yangında ağır hasar gören Notre-Dame Katedrali küllerinden doğuyor.
Katedralde Nisan 2019’da çıkan ve çatı yapısının bir kısmı ile çöken Gotik kulenin yeniden yapımına ilişkin çalışmalar devam ediyor.
Gotik kulenin 2023 yılı sonunda katedral üzerinden yeniden Paris semalarına doğru yükselmesi bekleniyor.
Projeden sorumlu kamu kuruluşuna göre, zincir parçalarından oluşan ve Lorraine’de imal edilen 80 tonluk bir taban olan “kulenin taburesinin montajı” yangından dört yıl sonra bu cumartesi günü tamamlanacak.
Bu tabanı desteklemek üzere katedralin kalbindeki transeptin (katedral planını dikey biçimde keserek kilise alanını haç işareti biçiminde vurgulayan çapraz nef) geçişinde bulunan dört taş kemer de yeniden inşa edildi.
500 ton meşe ve 250 ton kurşun
Yeniden yapılan kule, 1859 yılında mimar Viollet-Le-Duc tarafından tasarlanan, bronz heykellerle kaplı ve 96 metre yüksekliğe ulaşan orijinal kule ile aynı olacak.
Kulenin yapımında orijinal malzemeler kullanılıyor. Bunun için 500 ton meşe, çatı ve süslemeler için de 250 ton kurşuna ihtiyaç var. Zemini 26 metre yüksekliğe kurulan bir iskele, kulenin yeniden inşasının son aşamasında kademeli olarak 100 metre yüksekliğe kadar çıkacak.
Notre-Dame Katedralinin, gelecek yıl, Olimpiyat Oyunlarının sona ermesinden sonra açılması planlanıyor.
Notre-Dame’da Nisan 2019’da çıkan yangının görüntüleri tüm dünyayı etkilemiş ve benzeri görülmemiş bir bağış dalgasını tetiklemişti.
848 milyon avro
Kampanya çerçevesinde 340 bin bağışçıdan 846 milyon avro toplandı. Katedralin vitrayları ve büyük orgu temizlendi ve restore edildi. Taş ustaları, kasım ayından bu yana, yıkılan duvarları ve tonozları kademeli olarak yeniden inşa ediyor. Yapının Ortaçağ çerçevelerinin onarımı da sürüyor.
Yapımına 1.163 yılınsa başlanan Notre-Dame Katedrali, 15 Nisan 2019’da çıkan yangında büyük hasar görmüş ve kulesi yıkılmıştı.
Katedralin “La Flèche” (ok) denen kulenin yeniden inşasında kullanılacak ilk meşe ağaçları da Mart 2021’de belirlenmişti.
Seçilen 230 yıllık dev ağaçlar, transeptin çatısını ve bitişik açıklıkları yeniden yapmak için kullanılıyor. Kulenin yeniden yapılması için yaklaşık 1.000 meşe ağacına ihtiyaç duyuldu.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024