Müfredat Taslağına Tepki: İktidar Örtük Şekilde İdeolojisini Aktaracak

Yeni müfredat taslağına iliÅŸkin yapılan basın açıklamasında konuÅŸan EÄŸitim Sen Ä°stanbul 3’Nolu Åžube BaÅŸkanı Hüseyin Tosu, eÄŸitimin dini referanslarla hazırlandığını belirterek, iktidarın örtük bir ÅŸekilde ideolojisini öğrencilere aktardığını vurguladı.

EÄŸitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EÄŸitim Sen) Ä°stanbul ÅŸubeleri, Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni müfredat taslağına iliÅŸkin basın açıklaması gerçekleÅŸtirdi. Açıklamaya, Öğrenci Veli DerneÄŸi (Veli Der) üyeleri de destek verdi.

Açıklamada, “ÇaÄŸdaÅŸ ve bilime dayalı eÄŸitim istiyoruz”, “Maarif modeline hayır” dövizler taşınırken, “Müfredata itirazımız var”, “Laik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz” pankartları taşındı. Çok sayıda kiÅŸinin katılım saÄŸladığı açıklamada, “Müfredat taslağı geri çekilsin”, “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atıldı.

Veli Der üyesi Seval KeleÅŸ, çocukların bilimsel eÄŸitim alması için dernek olarak çabaladıklarını söyledi. KeleÅŸ, “Okullardaki eÄŸitimin dini olarak deÄŸiÅŸtirilmesine karşıyız. Bu tarikat düzeninden vazgeçilmesini istiyoruz. Çocuklarımız bu karanlığa teslim etmeyeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

‘SÄ°YASAL VE Ä°DEOLOJÄ°K HEDEFLERDEN BAÄžIMSIZ DEĞİL’

Ardından basın metnini okuyan EÄŸitim Sen Ä°stanbul 3’Nolu Åžube BaÅŸkanı Hüseyin Tosu, müfredatın bilim insanları, eÄŸitim bilimcileri ve sendikalarla görüşülerek yapılması gerektiÄŸini vurguladı. MEB’in müfredatı “yangından mal kaçırır” gibi düzenlediÄŸinin altını çizen Tosu, “EÄŸitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eÄŸitim müfredatında yapılmak istenen deÄŸiÅŸiklikleri ve içeriÄŸi tartışılan ders kitaplarını iktidarın eÄŸitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız deÄŸerlendirmemiz mümkün deÄŸildir. EÄŸitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceÄŸidir. Mevcut iktidar çocuÄŸa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiÅŸtirmek istiyor, yetiÅŸtirdiÄŸi bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eÄŸitim müfredatını da ona uygun ÅŸekilde hazırlamıştır” dedi.

‘Ä°KTÄ°DAR Ä°DEOLOJÄ°SÄ°NÄ° GÄ°ZLÄ° OLARAK ÖĞRENCÄ°LERE AKTARACAK’

“Müfredat deÄŸiÅŸikliklerinde laik ve bilimsel eÄŸitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi deÄŸerler’in merkeze alındığı görülmektedir” diyen Tosu, şöyle devam etti: “Milli ve manevi deÄŸerler vurgusu yaratılan tüm eÅŸitsizliklerin üzerini örtmek için kullanılmaktadır. MEB’in öncelikli hedefi eÄŸitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli (örtük) olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağının baÅŸlığının ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ olarak belirlenmiÅŸ olması bu tespitimizi doÄŸrulamaktadır.”

‘BÄ°LÄ°M KARÅžITI MÃœFREDATI REDDEDÄ°YORUZ’

AKP iktidarında eÄŸitimin dini referanslarla hayata geçirildiÄŸini vurgulayan Tosu, son dönemlerde din derslerinin sayısının arttığına dikkat çekti. Tosu, “MEB’in ‘yeni müfredatı’, düşünmeyen, sorgulamayan, eleÅŸtirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiÅŸtirmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğretim programlarında bilimsel eÄŸitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleÅŸtirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulurken, tek adam rejiminin bütün hedeflerini açık ve gizli (örtük) amaç ve deÄŸerler üzerinden ders kitaplarına yerleÅŸtirerek kendilerince ‘dini’ ve ‘milli’ bir müfredat oluÅŸturulmak istendiÄŸi anlaşılmaktadır. AKP’nin toplum tahayyülünde istediÄŸi insan modelinin nedenli çağın gerisinde ve bilimsel gerçeklerle örtüşmediÄŸini de eÄŸitim alanında sicilinin ne denli bozuk olduÄŸunu da 4+4+4 sürecinden biliyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın eÄŸitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat deÄŸiÅŸikliÄŸi kabul edilemez. EÄŸitim Sen olarak eÄŸitim müfredatı olmaktan çok siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerini gözeten, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Tosu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bireycilikle, milliyetçilikle, dini ve milli deÄŸerler ve rekabet ile yoÄŸrulmuÅŸ, bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eÄŸitim müfredatının çocuklarımıza, öğrencilerimize verebileceÄŸi hiçbir ÅŸey yoktur. EÄŸitim müfredatı, öğrencilere yaÅŸamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü geliÅŸimlerine hizmet edecek öğrenme yaÅŸantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır.”

Açıklama, alkışlarla son buldu. (MA)