Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, son zamanlarda Türkiye’nin dış pazarlara ihraç ettiği bazı gıda ürünlerinin gümrük kapılarında yasaklı maddeler tespit edilmesi üzerine geri çevrildiğini ve daha sonra iç pazarda satıldığını belirtti. Demirtaş, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunarak denetim mekanizmalarının iyileştirilmesi, periyodik kontrollerin artırılması ve eleman sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Birliği’nin “Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı” sistemi RASFF’ın verilerine göre, Türkiye’den ihraç edilen 34 gıda ürününden 18’inin yüksek miktarda sağlık riski taşıyan maddeler içerdiği tespit edilerek geri çevrildiği belirlendi.
Demirtaş, bu ürünlerin ne yapıldığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu ürünlerin imha edildiğini görmedim. İç pazarda satılıyor.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ihraç ettiği gıda ürünlerinin uzun süredir sınırlardan döndüğünü ve yapılan analizler sonucunda pestisit, salmonella, aflatoksin gibi sağlık sorunları tespit edildiğini ifade etti. Demirtaş, Arap ülkelerinin bile bu ürünleri reddettiğini, geri döndüğünde ise iç pazara sürüldüğünü belirtti.
Ülke olarak dış pazarı kaybettiklerini dile getiren Demirtaş, geçmişte sınırdan geçen kamyonlardan sadece bir numune alındığını ve tüm ürünlerin kontrol edilmediğini belirtti. Ancak artık, Azerbaycan gibi ülkelerin tüm ürünlerden numune aldığını ve bu durumun Türkiye için bir handikap olduğunu vurguladı.
Ürünlerin gümrüklerden dönmemesi için üreticilerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, tarımsal eğitimin önemini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na daha etkili denetim mekanizmaları ve periyodik kontrollerin sağlanması çağrısında bulundu. Türkiye’de 700 bin civarında gıda üretim firması bulunduğunu ancak denetimleri gerçekleştiren personel sayısının yetersiz olduğunu belirten Demirtaş, halk sağlığını korumak için bu alandaki personel sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
NHY/ ANKA