Türkiye’nin dış pazara gönderdiÄŸi gıda ürünleri gümrüklerden geri çevriliyor: Ne yediÄŸimizi biliyor muyuz?

Türkiye Ziraatçılar DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Hüseyin DemirtaÅŸ, son zamanlarda Türkiye’nin dış pazarlara ihraç ettiÄŸi bazı gıda ürünlerinin gümrük kapılarında yasaklı maddeler tespit edilmesi üzerine geri çevrildiÄŸini ve daha sonra iç pazarda satıldığını belirtti. DemirtaÅŸ, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çaÄŸrıda bulunarak denetim mekanizmalarının iyileÅŸtirilmesi, periyodik kontrollerin artırılması ve eleman sayısının artırılması gerektiÄŸini dile getirdi.

Avrupa BirliÄŸi’nin “Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı” sistemi RASFF’ın verilerine göre, Türkiye’den ihraç edilen 34 gıda ürününden 18’inin yüksek miktarda saÄŸlık riski taşıyan maddeler içerdiÄŸi tespit edilerek geri çevrildiÄŸi belirlendi.

DemirtaÅŸ, bu ürünlerin ne yapıldığına iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “Bu ürünlerin imha edildiÄŸini görmedim. İç pazarda satılıyor.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ihraç ettiÄŸi gıda ürünlerinin uzun süredir sınırlardan döndüğünü ve yapılan analizler sonucunda pestisit, salmonella, aflatoksin gibi saÄŸlık sorunları tespit edildiÄŸini ifade etti. DemirtaÅŸ, Arap ülkelerinin bile bu ürünleri reddettiÄŸini, geri döndüğünde ise iç pazara sürüldüğünü belirtti.

Ülke olarak dış pazarı kaybettiklerini dile getiren Demirtaş, geçmişte sınırdan geçen kamyonlardan sadece bir numune alındığını ve tüm ürünlerin kontrol edilmediğini belirtti. Ancak artık, Azerbaycan gibi ülkelerin tüm ürünlerden numune aldığını ve bu durumun Türkiye için bir handikap olduğunu vurguladı.

Ãœrünlerin gümrüklerden dönmemesi için üreticilerin bilinçli olması gerektiÄŸini vurgulayan DemirtaÅŸ, tarımsal eÄŸitimin önemini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na daha etkili denetim mekanizmaları ve periyodik kontrollerin saÄŸlanması çaÄŸrısında bulundu. Türkiye’de 700 bin civarında gıda üretim firması bulunduÄŸunu ancak denetimleri gerçekleÅŸtiren personel sayısının yetersiz olduÄŸunu belirten DemirtaÅŸ, halk saÄŸlığını korumak için bu alandaki personel sayısının artırılması gerektiÄŸini vurguladı.

NHY/ ANKA