Erzincan’ın Ä°liç ilçesinde Anagold Madencilik ÅŸirketine ait altın madeninde 13 Åžubat 2024 tarihinde meydana gelen göçük, hem işçilerin hayatını hem de çevrenin geleceÄŸini tehlikeye attı. Göçük altında kalan 17 işçiden henüz haber alınamazken, siyanür ve sülfürik asit içeren toprakların daÄŸlara ve akarsulara karışması, bölgede yaÅŸayan insanlar ve canlılar için büyük bir risk oluÅŸturuyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), bu facianın altında yatan nedenleri ve alınması gereken önlemleri bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. TTB, altın madeninde siyanür liçi yönteminin kullanılmasının, doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin yok edilmesine, insan sağlığının ciddi şekilde zarar görmesine neden olduğunu belirtti. TTB, bu yöntemin yasaklanması gerektiğini, aksi halde benzer felaketlerin yaşanabileceğini vurguladı.
TTB’nin açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Erzincan’ın Ä°liç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından iÅŸletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit daÄŸlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır. GeçmiÅŸte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediÄŸi gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB’nin de aralarında olduÄŸu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın ÅŸirkete yargı koruması saÄŸlanması; yaÅŸanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır. GeliÅŸmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce saÄŸ salim çıkarılmalarını umuyoruz.
Ancak bu facia, sadece iş güvenliği sorununu değil, aynı zamanda çevre ve insan sağlığı sorununu da gündeme getirmektedir. Altın madeninde kullanılan siyanür liçi yöntemi, altın cevherinin içindeki metalleri çözerek ayırma işlemidir. Bu işlem sırasında tonlarca siyanür ve sülfürik asit kullanılır. Bu kimyasallar, hem havaya hem de suya karışarak doğal dengeyi bozar. Siyanür, insan vücudunda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünü bloke ederek ölüme yol açar. Sülfürik asit ise ciltte yanıklara, solunum yollarında tahrişe ve akciğer ödemine neden olur.
Madenin tüm bu aşamalarının doğa ve insan sağlığı için farklı tehditler içerir. Biyolojik çeşitlilik, tatlı su varlığı ve insan sağlığını tehdit edecek derecede toksik bir kimyasal olan ‘siyanür liçleme’ kesinlikle yasaklanmalıdır. Bu yöntemle üretilen altının gerçek maliyeti, doğanın ve insanların canından daha değerli değildir.
TTB olarak, Erzincan İliç’te siyanür liçi yöntemi ile üretim yapılan altın madeninde 21 Haziran 2022 tarihinde meydana gelen siyanür sızıntısı ile ilgili Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında 11 Temmuz 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunmuştuk. Bu suç duyurusunun takipçisi olacağız. Ayrıca, bu facianın sorumlularının da yargı önünde hesap vermesini talep ediyoruz.
TTB, meslektaÅŸlarımız, halk saÄŸlığı uzmanları, çevre örgütleri ve bölge halkı ile dayanışma içinde olmaya devam edecektir. Erzincan Ä°liç’te yaÅŸanan bu facia, siyanür liçi yönteminin yasaklanması için bir dönüm noktası olmalıdır. Bu yöntemin kullanıldığı tüm madenlerin faaliyetlerine son verilmelidir. DoÄŸamızı ve saÄŸlığımızı korumak için mücadele etmeye devam edeceÄŸiz.”
- Dina Davasında Beraat Kararı ve Kamuoyuna Tepkiler - 18 Aralık 2024
- Kadın Cinayetleri ve Şiddet: Kasım Ayı Raporu Üzerine Değerlendirme - 18 Aralık 2024
- Mazlum Abdi’nin Kobanê için Önerileri ve Türkiye’nin Güvenlik EndiÅŸeleri - 18 Aralık 2024