Venezuela’da yerin 114 metre altında izinsiz olarak işletilen bir altın madeninin çökmesi sonucu en az 30işiçinin öldüğü, 100’den gazla işçinin de göçük altında kaldığı bildirildi.
Bolivar eyaletindeki Venezüella Amazon’u yakınlarındaki ücra La Paragua kasabası civarında bulunan ve yasadışı olarak işletilen Bulla Loca altın madeninin duvarı önceki gün çöktü.
Belediye Başkanı Yorgi Arciniega, İspanyol CNN’e yaptığı açıklamada, onlarca madencinin göçül altında mahsur kaldığını ve kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi.
Belediye Başkanı, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirtti. Göçük alanında çekilen videolarda uygun donanımdan yoksun işçilerin mahsur kalan madencileri çıkarmaya çalıştıkları görülüyor.
Madene ancak saatler süren bir tekne yolculuğuyla ulaşılabiliyor.
Venezuela yönetimi, harcamalarını karşılamak ve ABD’nin petrol endüstrisine yönelik yaptırımlarını aşmak için Bolivar eyaletinde çıkarılan altına gittikçe daha fazla bel bağladı ve madenlerden para kazanmak için suç çetelerinin serbestçe dolaşmasına izin vermekle suçlanıyor.
Bulla Loca madeninin geçen yıl açıldığı ve birkaç suç çetesinin kontrolü altında olduğu belirtiliyor.
Madencilerin yakınları, madene en yakın yerleşim birimi olan La Paragua’da toplanarak hükümetten yaralıların kurtarılması ve cesetlerin çıkarılmasını talep ediyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Venezuela’nın güneyindeki altın madenlerini işleten suç gruplarının, maden açısından zengin bu bölgede hakimiyetlerini pekiştirdiğini belirtiyor.
Örgüte göre, çeteler, hırsızlık yapmakla suçlanan madencileri dövüyor, işletme sahiplerinden haraç alıyor ve çocuk işçileri güvenlik donanımı olmadan çalışmaya zorladıklarını söyledi.
Örgütün hazırladığı bir rapora göre, silahlı gruplar büyük ölçüde hükümetin rızası ve bazı durumlarda da hükümetin göz yumasıyla faaliyet gösteriyor gibi görünüyor!
İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca, Bolivar eyaletindeki bazı madenlerin Venezuela’da faaliyet gösteren Kolombiyalı isyancı grupların kontrolünde olduğunu, bunların arasında üç bin üyesi olduğu tahmin edilen ve halen Kolombiya hükümetini devirmek için mücadele eden Ulusal Kurtuluş Ordusunun da bulunduğunu belirtiyor.
Grup, geçen yıl Bogota’da bir polis akademisini bombalayarak 21 kişinin ölümüne yol açmıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika kıtası direktörü Jose Miguel Vivanco, “Devam eden ekonomik kriz ve insanî acil durum nedeniyle altın madenciliğinde çalışmaya zorlanan yoksul Venezuelalılar, Güney Venezuela’daki yasadışı altın madenlerini kontrol eden silahlı grupların işlediği korkunç suçların kurbanı oldu” dedi.
Venezuela’nın güneyindeki bir başka maden aralık ayına çökmüş ve 12 işçi ölmüştü.
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024