Marmara Denizi’nde denizanası patlaması yaÅŸanıyor. Ä°stanbul Ãœniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan bir araÅŸtırma, denizanalarının Marmara Denizi’nde özellikle Ä°stanbul kıyıları ile körfezde yoÄŸun ÅŸekilde arttığını tespit etti.
Ãœniversitenin Su Bilimleri Fakültesi ve bakanlık tarafından yürütülen “Marmara Denizi’nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları” projesi kapsamında, Marmara Denizi’nde araÅŸtırma yapıldı. Bu çalışmalar kapsamında, denizanalarının popülasyonunun Marmara Denizi’ni kapsayacak ÅŸekilde arttığı ve özellikle Ä°stanbul kıyıları ve körfezde yoÄŸunlaÅŸtığı belirlendi.
Prof. Dr. Melek Ä°ÅŸinibilir Okyar, denizanalarının dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’nin denizlerinde de son yıllarda ciddi bir artış gösterdiÄŸini ifade etti. Denizanalarının 500 milyon yıldır dünya üzerinde yaÅŸamlarını sürdüren canlılar olduÄŸunu ve son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle popülasyonlarının arttığını söyledi.
Marmara Denizi’nin farklı nedenlerden dolayı yoÄŸun insan baskısı altında olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Okyar, bu durumun denizanalarının artışına ortam hazırladığını açıkladı. Denizanalarının kirli bölgelere tahammül edebilen canlılar olduÄŸunu ve sıcaklık artışının üreme kapasitelerini artırdığını belirtti.
AraÅŸtırmada, denizanalarının özellikle 5 ila 10 metre derinliklerde büyük metrekarelerde yayıldığı tespit edildi. Bununla birlikte, denizanalarının su yüzeyinde tek tük görünmesine raÄŸmen, 5 metre derinliklerde devasa büyüklükte stoklara sahip olduÄŸu ortaya çıktı. Bu durum, denizanalarının Marmara Denizi’nde yaygın bir sorun haline geldiÄŸini gösteriyor.
Prof. Dr. Okyar, denizanalarının artışının önemli bir faktörünün küresel ısınma olduÄŸunu vurguladı. Son 20-30 yılda denizanalarının aşırı bir artış gösterdiÄŸini belirten Okyar, bu durumun Marmara Denizi’nin ekosistemi üzerinde ciddi etkilere yol açtığını ifade etti.
Marmara Denizi’nin akıntı sistemiyle taşınan denizanalarının özellikle Ä°zmit Körfezi’nin doÄŸu havzasında biriktiÄŸini ve bölge için ciddi bir sorun oluÅŸturduÄŸunu belirten Prof. Dr. Okyar, deniz ekosistemine zararlı olan bu canlılarla ilgili ekonomiye fayda saÄŸlayacak ürünler elde etmek için çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
NHY/ AA