Macaristan ve Polonya, AB’nin sığınma konusunda uzlaÅŸmaya vardığını duyurmasına tepki gösterdi

AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, sığınmacıların dağıtımı konusunda üye ülkeler arasında gönüllülük esasına dayalı bir anlaÅŸma saÄŸlandığını açıkladı. Ancak Macaristan ve Polonya, bu anlaÅŸmanın kendilerine baskı yapmak için kullanılacağını ve AB’nin deÄŸerlerine aykırı olduÄŸunu savundu.

Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban, AB’nin sığınma politikasının “kötü” olduÄŸunu ve Macaristan’ın bunu kabul etmeyeceÄŸini söyledi. Orban, “Bizim için sığınma politikası bir güvenlik meselesidir. Biz kimin gelip kimin gitmesine karar veririz. Bizim topraklarımızda bizim kurallarımız geçerli” dedi.

Polonya BaÅŸbakanı Mateusz Morawiecki de benzer bir açıklama yaptı. Morawiecki, “Polonya, AB’nin sığınma politikasına katılmayacak. Bu politika, üye ülkelerin egemenliÄŸine saygısızlık ediyor ve onları istemedikleri kiÅŸileri kabul etmeye zorluyor” dedi.

AB Komisyonu ise Macaristan ve Polonya’nın tepkilerini anlayışla karşıladığını ancak anlaÅŸmanın tüm üye ülkeler için geçerli olduÄŸunu belirtti. Komisyon sözcüsü Adalbert Jahnz, “Bu bir uzlaÅŸmadır. Herkesin memnun olması gerekmez ama herkesin uyması gerekir” dedi.

AB’nin sığınma konusunda yeni bir anlaÅŸmaya ihtiyacı vardı. Çünkü 2015 yılında yaÅŸanan sığınmacı krizi sonrasında eski sistem çökmüştü. Bazı ülkeler sığınmacılara kapılarını açarken, bazıları ise sınırlarını kapattı. Bu da AB içinde dayanışma ve güven sorunlarına yol açtı.

Yeni anlaşma ile AB, sığınmacıların dağıtımında gönüllülük esasına dayanacak. Üye ülkeler istedikleri kadar sığınmacı alabilecek veya başka şekillerde katkıda bulunabilecek. Ancak hiçbir katkıda bulunmayan ülkeler ise kriz durumlarında dayanışma göstermek zorunda kalacak.

Bu anlaÅŸmanın hayata geçmesi için AB Parlamentosu ve AB Konseyi’nin de onaylaması gerekiyor. Ancak bu süreçte Macaristan ve Polonya gibi ülkelerin direniÅŸiyle karşılaşılması muhtemel.

NHY