Macaristan ve Polonya, AB’nin sığınma konusunda uzlaşmaya vardığını duyurmasına tepki gösterdi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sığınmacıların dağıtımı konusunda üye ülkeler arasında gönüllülük esasına dayalı bir anlaşma sağlandığını açıkladı. Ancak Macaristan ve Polonya, bu anlaşmanın kendilerine baskı yapmak için kullanılacağını ve AB’nin değerlerine aykırı olduğunu savundu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB’nin sığınma politikasının “kötü” olduğunu ve Macaristan’ın bunu kabul etmeyeceğini söyledi. Orban, “Bizim için sığınma politikası bir güvenlik meselesidir. Biz kimin gelip kimin gitmesine karar veririz. Bizim topraklarımızda bizim kurallarımız geçerli” dedi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de benzer bir açıklama yaptı. Morawiecki, “Polonya, AB’nin sığınma politikasına katılmayacak. Bu politika, üye ülkelerin egemenliğine saygısızlık ediyor ve onları istemedikleri kişileri kabul etmeye zorluyor” dedi.

AB Komisyonu ise Macaristan ve Polonya’nın tepkilerini anlayışla karşıladığını ancak anlaşmanın tüm üye ülkeler için geçerli olduğunu belirtti. Komisyon sözcüsü Adalbert Jahnz, “Bu bir uzlaşmadır. Herkesin memnun olması gerekmez ama herkesin uyması gerekir” dedi.

AB’nin sığınma konusunda yeni bir anlaşmaya ihtiyacı vardı. Çünkü 2015 yılında yaşanan sığınmacı krizi sonrasında eski sistem çökmüştü. Bazı ülkeler sığınmacılara kapılarını açarken, bazıları ise sınırlarını kapattı. Bu da AB içinde dayanışma ve güven sorunlarına yol açtı.

Yeni anlaşma ile AB, sığınmacıların dağıtımında gönüllülük esasına dayanacak. Üye ülkeler istedikleri kadar sığınmacı alabilecek veya başka şekillerde katkıda bulunabilecek. Ancak hiçbir katkıda bulunmayan ülkeler ise kriz durumlarında dayanışma göstermek zorunda kalacak.

Bu anlaşmanın hayata geçmesi için AB Parlamentosu ve AB Konseyi’nin de onaylaması gerekiyor. Ancak bu süreçte Macaristan ve Polonya gibi ülkelerin direnişiyle karşılaşılması muhtemel.

NHY