Bazıları eÄŸitim kurumlarındaki müfredat programını çok önemserler. Hani ÅŸu “dindar nesil, kindar nesil…” yetiÅŸtirme meselesi.
Eğitimin kalitesi elbette çok önemli. Fakat ideolojik eğitimin (öğreti ezberciliğinin) insanlar üzerinde belirleyici bir etkisi olacağını düşünmüyorum.
Çünkü öğrenen insanlar büyük kısmıyla kendilerine ezberletilen çoğu şeyi benimseyerek değil, öğretmenlerin-yöneticilerin duymak istedikleri şeyleri onlara söyleyerek yükselme kriteri olarak daha baştan ayrı bir formatta ele alırlar.
ÖrneÄŸin AKP’nin okullardaki eÄŸitim programına yaptığı / yapacağı müfredat istenen formatta insanlar yetiÅŸmesinde iÅŸe yarayacak mı?
Bence hayır…
Göz önünde duran bir iki örnek vereyim. Åžu anda Rusya Devlet BaÅŸkanı olan Putin SSCB dönemi okullarında öğrenim gördü. Parti tarihini ezberledi, Marksizm-Leninizmin temel ilkelerini öğrendi. Bu derslerden baÅŸarılı notlar aldı ki okullarını bitirdi; bürokraside yükseldi…
Almanya’yı da DDR’de öğretim görmüş, okulları baÅŸarı ile bitirmiÅŸ bir baÅŸka politikacı olan bayan Merkel 4 dönemdir üst üste seçilerek yönetiyor. DDR dönemi Lise tarih kitaplarını incelemiÅŸtim. Son sınıf neredeyse Almanya Sosyalist Birlik Paritsi (SED)’in Parti kongrelerine ayrılmış. Bayan Merkel belli ki bunları baÅŸarı ile öğrenmiÅŸ…
Åžimdi ne oldu?
Ne Putin, okulda öyle ideolojik eÄŸitim gördüğü için Marksist-Leninist’tir, ne de Bayan Merkel komünist!
Stalin, Rahip okulunu birincilikle bitirmemiÅŸ miydi?
Türkiye’de 80 yıldır ilkokuldan baÅŸlayarak aralıksız resmi “Kemalizm” eÄŸitimi verildi ama Kemalist Parti ancak % 20 desteÄŸi bulabiliyor. Neden?
Demem o ki AKP sabah akÅŸam okullarda ErdoÄŸan yemini ettirse, kendine özel günler ihdas etse de bunun AKP’li nesiller yetiÅŸtireceÄŸinin garantisi yoktur. 15 Temmuz ders olarak okutuluyormuÅŸ… 27 Mayıs (darbesi/ihtilali) 15 yıldan fazla ders olarak okutuldu okullarda. Hatırlayan veya umursayan var mı?
- Ağrı Kesiciler ve Uyuşturular - 12 Mart 2023
- Yardım Ekipleri Ayrılırken - 14 Şubat 2023
- Ukrayna işgali, Tarihin Aynası - 26 Şubat 2022