CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada uyuşturucu kullanımındaki dramatik artışa dikkat çekerek, “Gençleri zehirleyenler bu ülkenin geleceğini yıkıyor” dedi. Kanko, uyuşturucu kullanım yaşının 8’e kadar düştüğünü, rehabilitasyon altyapısının ise çökmüş durumda olduğunu vurguladı.
Uyuşturucu Artık Sokakta Değil, Evlerimizin Kapısında
TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin önergesi üzerine söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının ulaştığı boyutu “sessiz bir felaket” olarak nitelendirdi. Kanko, “Bugün konuştuğumuz mesele yalnızca bir halk sağlığı sorunu değil, Türkiye’nin geleceğini hedef alan sinsi bir tehdittir” diyerek devletin planlı, eğitim ve tedavi odaklı bir mücadele yürütmesi gerektiğini belirtti.
Resmi verilere göre 2 milyon 100 binin üzerinde kişi uyuşturucu kullanıyor. Kanko’ya göre bu rakam gerçeği yansıtmıyor: “Uyuşturucu kullanma yaşı 8’e kadar düştü. Aile yapımız ve toplum baskısı nedeniyle bu tablo olduğundan çok daha ağır.”
Farklı İsimlerle Yaygınlaşıyor, Rehabilitasyon Yetersiz
Kanko, uyuşturucunun halk arasında “mal, beyan, kâğıt üstü, Çarli, kireç, kar, cevher, koko, sarı bomba, met, beyaz kumrular” gibi adlarla anıldığını belirterek bu durumun yaygınlığı gösterdiğini söyledi.
Uyuşturucuyla mücadelede operasyonların tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Kanko, rehabilitasyon hizmetlerinin yok denecek kadar sınırlı olduğunu ifade etti:
“Yeterli sayıda AMATEM ve ÇEMATEM yok. Merkezler yalnızca 22 ilde hizmet veriyor. Gençler randevu dahi alamıyor, tedavi için aylarca bekliyor. Devlet vakit kaybetmeden bu merkezleri artırmalıdır.”
Ekonomik Kriz Gençleri Zehirliyor
Kanko, ekonomik krizin ve işsizliğin gençleri uyuşturucuya ittiğini belirtti:
“Gençler hayallerini kaybetti. Hayali olmayan genç, çıkışı uyuşturucuda arıyor. Bunun asıl sorumlusu, bu ülkeyi yöneten otoriter yapı ve derinleşen ekonomik krizdir.”
Ayrıca tedavi sürecinde kullanılan ilaçlara erişimin de ciddi bir sorun hâline geldiğini vurguladı: “Tedavide kullanılan ilaçlar bulunamıyor. Bu, bağımlılıkla mücadelede yeni bir krizi tetikliyor.”
Bütçe Var Ama Kullanılmıyor
Hükümetin uyuşturucuyla mücadeledeki bütçe politikasını da eleştiren Kanko, “2025 bütçesi için yüzde 40’lık artış sözü verildi ama bu bütçenin yalnızca üçte biri kullanıldı, geri kalanı Yeşilay’a bağışlandı. Bu anlayışla gerçek bir mücadele yürütülemez” dedi.
Konuşmasını çarpıcı bir uyarıyla bitirdi:
“Bu ülkeyi yıkmak için bir bombaya gerek yok. Gençleri zehirlerseniz, bu ülkeyi bombalamış olursunuz. Hükümet, vakit kaybetmeden ciddi önlemler almalıdır.”
- NHY / TBMM Genel Kurulu Tutanakları, CHP Basın Bürosu, Prof. Dr. Mühip Kanko’nun 8 Ekim 2025 tarihli konuşması.