Ders Çalışmada Verimli Olmanın İlkeleri

Öğrencilerin temel sorunlarında birisi ders çalışırken verimli olamamak. Çok ders çalıştığı halde verimli olmayan öğrencilerin sayısı oldukça fazladır. Özellikle öğrenci velilerinin de temel şikâyetlerinden birisi çocuğumuz “çok ders çalışıyor” ama sınavlardan sürekli kötü sonuçlar alıyor. Çok ders çalışma ile verimli ders çalışma farklı şeylerdir. Az ders çalışarak ta verimli olunabilinir. Önemli olan nasıl ders çalıştığımızı bilmektir.

Verimli ders çalışmanın temel ilkesi bir hedefininizin olmasıdır. Hedef belirleyebilme her yaştan birey için oldukça önemlidir. Doğru belirlenmiş hedefler hem kişilerin zamanı verimli kullanmasını sağlayacak, hem motivasyonlarına olumlu destek olacaktır. Hedefi olan bireyler kendilerini daha kolay organize edebilecektir. Ayrıca hedef belirlemek olumsuzlukları öngörmeyi kolaylaştıracaktır.  Bu sayede bireyler olası aksilikler için hazırlık yapacak ve olumsuz koşullarla daha kolay başa çıkabilecektir. Öğrenciler için hedef belirleme ise çok daha yaşamsal bir öneme sahiptir.

Her öğrenci ders  çalışma Planı Oluşturmalıdır. Ders çalışma planı oluştururken, gerçekçi olun, özgün bir program hazırlamaya çalışın, haftalık, aylık veya yıllık plan modellerini deneyin, öncelikli derslerinizi belirleyin, zaman aralıklarını doğru planlayın, ödül ve ceza sistemi kullanmaya çalışın.

Ders çalışma ortamınızı düzenleyin. Eğer mümkünse çalışma odası özel olarak döşenmelidir. Masanız cam kenarında olmamalıdır. Bu şekilde olursa hem güneş ışığının rahatsız edici etkisinden kurtulursunuz hem de dışarıdaki olaylar (bahçede futbol-basketbol oynayan arkadaşlarınız, sokaktan geçen insanlar vs.) dikkatinizi dağıtmaz. 

Işık kaynağı (ampul ve ya güneş ) arkanızda olmamalı, çünkü kendi gölgeniz masanızın ve çalıştığınız kitapların üzerine gelerek sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden ışık kaynağınızı ışık karşıdan gelecek şekilde ayarlayın. 

Çalışma odanız sık sık havalandırılmalıdır. Havasız bir ortamda rahat çalışamazsınız. Oturmak için koltuk yerine sandalye tercih edin ve sandalyeniz masanıza göre ne çok yüksek ne de alçak olsun. Çalışma odası sessiz olmalıdır.

 Ders çalışırken müzik dinlenmemelidir. Birçok öğrenci “Ben müziksiz ders çalışamam. Müzik beni engellemiyor” dese de insan zihni aynı anda iki konuya yoğunlaşamadığı için ders esnasında müzik dinlemeniz çalışma veriminizi azaltacaktır.

Derslerinize hazırlıklı gidin. Derse hazırlıklı girmeniz konuyu çabuk anlamanızı ve motivasyonunuzu artıracaktır. Aynı zamanda derste dersi dinlerken sıkılmazsınız ve zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız.

Ders çalışmanızı engelleyen faktörleri ortadan kaldırın. Bu faktörleri belirleyin ve hayatınızdan çıkarın. Genelde tespit edilen engeller; gözlerinizi yapamadıklarınıza çevirmek, müzik eşliğinde çalışmak, zorlanılan derslerin dışlanması, aşırı kaygı (güvensizlik),yatarak (uzanarak) çalışmak, çalışma anında hayallere dalmak, uzayıp giden telefon konuşmaları yapmak, motivasyon eksikliği ve isteksizliktir.

Farklı Kaynaklardan Yararlanın. Ders çalışırken farklı kaynaklardan yararlanmak, çalışılan konu ile ilgili daha geniş bilgiler edinmemizi sağlar. Kullandığınız kaynakların güncel ve güvenilir olmasına dikkat edip, çeşitlendirmelisiniz. Ne kadar çok farklı kaynaktan faydalanırsanız o kadar çok farklı soru tipi görürsünüz böylece sınavda karşınıza çıkacak soruların benzerini önceden çözme olasılığını artırmış olursunuz.

  Ders çalışma sonrasında kendinizi mutlaka değerlendiriniz. Değerlendirme, yapılan bir işin, ortaya konan bir yapıtın ya da düşüncenin ne ölçüde başarılı olduğu ile ilgili karar açıklamaktır. Değerlendirme sonucunda neyi öğrenip neyi öğrenmediğinizi öğrenmiş olursunuz. Sonraki adımda neyi çalışmanız gerektiğini de böylece belirlemiş olursunuz.

Arslan ÖZDEMİR