Seyfe Gölü rant için kurutuldu

Mucur ilçesinde göçmen kuşların yaşam alanı olan Seyfe Gölü, tamamen kurudu. ESKİ-DER Başkanı Emin Dağlı, gölün kurumasında siyasi sorumluluğa dikkati çekerek, “Gölü rant alanına çevirdiler” dedi.

Kırşehir’in Mucur ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve geçmişte 200’e yakın göçmen kuşa yaşam ve üreme alanı sunan Seyfe Gölü, tamamen kurudu. Birinci derece Doğal Sit Alanı ve 1994’te “Ramsar Sözleşmesi” kapsamına alınan göl, 10 bin 700 hektar alandan oluşuyordu. Seyfe Gölü kuruduğu için yüzlerce kuş türü, yaşam alanı bulmak için artık bölgeye gelemiyor.

Gölü besleyen Seyfe Pınarı’nın Mucur ilçesine içme suyu olarak verilmesi, çevre köylerin bilinçsiz sulama yapması ve gölün yakınındaki Malya Devlet Üretim Çiftliği’nin açtığı drenaj kuyuları, kurumanın temel sebepleri arasında gösteriliyor.

ÖNLEM ALINMADI

Daha önce de yapılan çalışmalarda gölün kuruma tehlikesine karşı yetkililer, uyarılara rağmen herhangi bir girişimde bulunmadı.

RANT VURGUSU

Kuruyan Seyfe Gölüne ilişkin konuşan Eskidoğanlı Ekoloji Kültür Dayanışma Derneği (ESKİ-DER) Başkanı Emin Dağlı, Seyfe Gölü’nün kuruması ile birlikte artık göçmen kuşların yaşam alanlarının kalmadığını, bu durumdan sadece kuşların değil, bölge halkı olarak kendilerinin de olumsuz etkilendiğini, yetkililerin bu konuda adım atmadığını ifade etti. Dağlı, şöyle konuştu: “Yanı başımızda Malya Üretim Çiftliği var. Orada büyük drenaj kuyuları vuruldu, kanallar oluşturuldu. Yağışların olmaması da etkili oldu ve bunların sıkıntılarını yaşıyoruz. Gölün kurumasında siyasilerin sorumluluğu var. Gölü rant alanına çevirdiler ve birçok kişi ceplerini doldurdu. Şimdi kanalları kuyuları kapatmaya çalışıyorlar, oda zor. Göçmen kuşlar artık buraya gelmez. Kuşlar suya geliyordu, burada iki üç ay barınıyordu, dinleniyordu, karnını doyuruyordu ama şimdi su yok. Kayseri Yamula Barajı’ndan burayı desteklemek için su getireceklerdi. Öyle bir proje vardı, oda kaldı, yapmadılar.”

TARIM ALANLARINDA TAHRİBAT

Tuzlu bir göl olan Seyfe Gölü’nün su kaynaklarının çekilmesi ve göl tabanındaki toprağın kuruması yerleşim alanları ve tarım alanları için önemli bir tehdit oluşturuyor. Rüzgar etkisiyle çevredeki tarım alanlarına serpilen tuz, tarım arazilerini de tahrip ediyor. Tuzun yarattığı tehdidin dışında sulama yapacak suyu da artık bulamadıklarını belirten Dağlı, “Çiftçilik yapamıyoruz, arpa, buğday, pancar yetişmiyor her şey suyla oluyor ama su yok” ifadelerini kullandı.

ÇÖL OLDU

Göl kıyısında yer alan köylerden Horla (Eskidoğanlı) sakini Tolga Ateş ise gölün kurumasıyla çok şey kaybettiklerini belirterek, “Her yer çöl gibi oldu. Hiçbir çalışma yapılmadı. Su getireceklerini söylediler ama o da yapılmadı. Seyfe Gölü’nün tekrar eski haline döndürülmesini istiyoruz. Kuyular açıldı, tarım alanları artınca su kalmadı. Yetkililerin buralara sahip çıkmaları gerekir” diye konuştu.

Kaynak: MA