CHP milletvekilleri, yargı krizi ve darbe girişimine karşı TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemi başlattı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Danışma Kurulu toplantısını yapmayacağını öğrendiklerini belirtti. Özel, bu durumda dün gerçekleştirdikleri olağanüstü grup toplantısında aldıkları karar gereği, bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başladıklarını duyurdu.

Özel, “Anayasal düzene darbe” olarak nitelendirdiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin kararına uymama ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararının TBMM’de görüşülmesini talep etmişti. Özel, “Genel görüşme teklifimiz reddedilirse biz ‘adalet oturumu’nu bu Meclis’te sürdüreceğiz. Bütün milletvekilleri Meclis kapansa da Meclis’i terk etmeyecekler” demişti.

Özel, ayrıca Meclis’in kapalı olduğu saatlerde de en az 20 milletvekiliyle birlikte “adalet nöbeti” tutacaklarını ifade etmişti. Özel, “CHP, Meclis’in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini İçtüzük sınırları içerisinde verecek. Ancak Meclis kapandığında bir grubu oluşturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘adalet oturumu’nu, Meclis’teki ‘adalet nöbetini’ sürdürecektir” şeklinde konuşmuştu.

CHP’nin bu eylemi, Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yaşanan tartışmaların yeni bir boyut kazanmasına neden oldu. CHP’nin taleplerine AK Parti ve MHP cephesinden sert tepkiler geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP’nin eylemini “Meclis’i rehin alma girişimi” olarak değerlendirdi. Turan, “CHP’nin bu tavrı, yargının işleyişine müdahale etmekten başka bir şey değildir. CHP, yargının kararlarına saygı duymak zorundadır” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da CHP’nin eylemini “hukuk dışı” olarak nitelendirdi. Akçay, “CHP, yargının kararlarını beğenmediği için Meclis’i işgal etmeye kalkışmaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur. CHP, hukuka ve demokrasiye zarar vermektedir” diye konuştu.

CHP ise bu eleştirilere yanıt vererek, eylemlerinin demokratik bir hak olduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Biz Meclis’i işgal etmiyoruz, Meclis’i yaşatıyoruz. Biz yargının kararlarına saygı duyuyoruz ama yargının anayasaya aykırı kararlarına itiraz ediyoruz. Biz hukukun üstünlüğünü savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’nin eyleminin ne kadar süreceği ve nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu oldu. Uzmanlar, CHP’nin eyleminin siyasi gündemi değiştirebileceğini ancak yargının kararlarını etkilemesinin zor olduğunu belirtiyor. CHP’nin eyleminin, yargı reformu konusunda yeni bir tartışma başlatabileceği de değerlendiriliyor.