CHP milletvekilleri, yargı krizi ve darbe giriÅŸimine karşı TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemi baÅŸlattı.

CHP Genel BaÅŸkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Meclis BaÅŸkanı Numan KurtulmuÅŸ’un Danışma Kurulu toplantısını yapmayacağını öğrendiklerini belirtti. Özel, bu durumda dün gerçekleÅŸtirdikleri olaÄŸanüstü grup toplantısında aldıkları karar gereÄŸi, bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine baÅŸladıklarını duyurdu.

Özel, “Anayasal düzene darbe” olarak nitelendirdiÄŸi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin kararına uymama ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararının TBMM’de görüşülmesini talep etmiÅŸti. Özel, “Genel görüşme teklifimiz reddedilirse biz ‘adalet oturumu’nu bu Meclis’te sürdüreceÄŸiz. Bütün milletvekilleri Meclis kapansa da Meclis’i terk etmeyecekler” demiÅŸti.

Özel, ayrıca Meclis’in kapalı olduÄŸu saatlerde de en az 20 milletvekiliyle birlikte “adalet nöbeti” tutacaklarını ifade etmiÅŸti. Özel, “CHP, Meclis’in açık olduÄŸu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini İçtüzük sınırları içerisinde verecek. Ancak Meclis kapandığında bir grubu oluÅŸturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘adalet oturumu’nu, Meclis’teki ‘adalet nöbetini’ sürdürecektir” ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

CHP’nin bu eylemi, Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yaÅŸanan tartışmaların yeni bir boyut kazanmasına neden oldu. CHP’nin taleplerine AK Parti ve MHP cephesinden sert tepkiler geldi. AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Bülent Turan, CHP’nin eylemini “Meclis’i rehin alma giriÅŸimi” olarak deÄŸerlendirdi. Turan, “CHP’nin bu tavrı, yargının iÅŸleyiÅŸine müdahale etmekten baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. CHP, yargının kararlarına saygı duymak zorundadır” dedi.

MHP Grup BaÅŸkanvekili Erkan Akçay da CHP’nin eylemini “hukuk dışı” olarak nitelendirdi. Akçay, “CHP, yargının kararlarını beÄŸenmediÄŸi için Meclis’i iÅŸgal etmeye kalkışmaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur. CHP, hukuka ve demokrasiye zarar vermektedir” diye konuÅŸtu.

CHP ise bu eleÅŸtirilere yanıt vererek, eylemlerinin demokratik bir hak olduÄŸunu savundu. CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, “Biz Meclis’i iÅŸgal etmiyoruz, Meclis’i yaÅŸatıyoruz. Biz yargının kararlarına saygı duyuyoruz ama yargının anayasaya aykırı kararlarına itiraz ediyoruz. Biz hukukun üstünlüğünü savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’nin eyleminin ne kadar süreceÄŸi ve nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu oldu. Uzmanlar, CHP’nin eyleminin siyasi gündemi deÄŸiÅŸtirebileceÄŸini ancak yargının kararlarını etkilemesinin zor olduÄŸunu belirtiyor. CHP’nin eyleminin, yargı reformu konusunda yeni bir tartışma baÅŸlatabileceÄŸi de deÄŸerlendiriliyor.