BM kuruluşu FAO, Afrika’daki gıda güvensizliği ve açlık tehlikesinin artacağı uyarısında bulundu.
BM, Batı ve Orta Afrika’da önümüzdeki yıl yaklaşık 50 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu
BM, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bölgesel ve diğer gruplardan yetkililer Senegal’in başkenti Dakar’da bulguları sunarken, yaklaşık 50 milyon insanın gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalabileceğini ve 2,5 milyondan fazla insanın açlığın eşiğine geleceğini duyurdu.
Rapor bölgesel hükümetler, BM ve yardım grupları tarafından derlendi. İklim değişikliği ve enflasyon katkıda bulunan faktörler olsa da gıda güvensizliğinin ana nedeni, özellikle en çok etkilenen Orta Sahel’de (Sahra Çölü’nün altındaki geniş alan) artan şiddet.
Mali, Burkina Faso ve Nijer’de üç yıl içinde beş darbe yaşandı. Bu da El Kaide ve IŞİD gruplarıyla bağlantılı cihatçı saldırıların artmasına neden oldu. Militanlar zaten bölgede faaliyet gösteriyordu ve siyasi kargaşadan faydalanarak toprak parçalarını ele geçirip şehirleri abluka altına aldılar.
FAO’nun bölgesel uzmanlarından Martin Naindouba Djerandodje, “Bu yılki en büyük endişe güvensizlik tehdidi” dedi. Etkilenenlerin yardım alamaması halinde “insanların ölebileceğini ve durumun daha da kötüye gidebileceğini” sözlerine ekledi.
Burkina Faso, Mali ve Nijer arasındaki sınır ötesi bölge, iklim değişikliği, şiddetli seller ve kuraklıkların etkisiyle Batı Afrika’da tırmanan insani krizin merkez üssü konumunda. BM bölgede 10 milyondan fazla insana yardım ulaştırmayı hedefliyor.
Nijer’de Temmuz ayında ordunun yönetime el koymasından bu yana cihatçı şiddet artarken, Batı Afrika bölgesel bloğunun uyguladığı ekonomik, ticari ve mali yaptırımlar ülkeye yardım girişini zorlaştırdı.
Yardım görevlileri, Mali’de Rus özel silahlı güç Wagner’in paralı askerlerinin eşlik ettiği askerler ile Tuareg güçleri arasında kuzeyde yaşanan şiddet olaylarının ve BM barış gücü misyonunun on yıldan uzun bir süre sonra geri çekilmesinin yardımların bazı şehirlere ulaşmasını zorlaştırdığını söylüyor.
Birçok yerin kuşatma altında olduğu Burkina Faso’da yardım görevlileri yaklaşık 1 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını söylüyor. Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı, Ekim ayında insani kargo uçuşlarının askıya alınmasının ardından kuzeydeki Djibo kentinde yüz binlerce kişinin kıtlık riski altında olabileceğini açıkladı. Ağ, o tarihten bu yana yerel nüfusun yüzde 1’inden daha azının gıda yardımı aldığı belirtildi.
Yiyecek bulunsa bile, artan maliyetler insanların bir şey satın almasını zorlaştırdı.
“Burada para yok. Djibo’da para kazanmak için yapılacak bir iş yok, gıda çok pahalı,” diyor bir Djibo sakini olan Maiga.
Fonların azalması işi zorlaştırdı
BM, azalan fonlar nedeniyle artan ihtiyaçları karşılayamadığı duyurdu.
Dünya Gıda Programı’ndan Ollo Sib, bu yıl gıda güvencesi olmayan insanların yüzde kırkının yardım alamadığını ve alanların da tam istihkakın yüzde 50’sinden azını aldığını söyledi.
BM, Batı ve Orta Afrika’da ciddi ihtiyaç içinde olan 32 milyondan fazla insanı desteklemek için 7,6 milyar dolarlık bir çağrı başlattı. BM’nin insani yardım şefi Martin Griffiths, uluslararası toplumdan gelen desteğin ihtiyaçlara ayak uyduramadığı konusunda uyardı: “Eğer 2024 yılında daha fazla yardım sağlayamazsak, insanlar bunun bedelini hayatlarıyla ödeyecek.”
- Cumartesi Anneleri: 1016. Haftada Cemil Kırbayır’ın Akıbeti - 15 Eylül 2024
- İran’da Kadınların Zorunlu Örtünmeye Karşı Mücadelesi Sürüyor - 14 Eylül 2024
- CHP, TBMM’de “Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu” Kurulmasını Teklif Etti - 14 Eylül 2024