BM uyardı: ‘Batı ve Orta Afrika’da açlık tehlikesi artıyor’

BM kuruluÅŸu FAO, Afrika’daki gıda güvensizliÄŸi ve açlık tehlikesinin artacağı uyarısında bulundu.

BM, Batı ve Orta Afrika’da önümüzdeki yıl yaklaşık 50 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalabileceÄŸi uyarısında bulundu

BM, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bölgesel ve diÄŸer gruplardan yetkililer Senegal’in baÅŸkenti Dakar’da bulguları sunarken, yaklaşık 50 milyon insanın gıda güvensizliÄŸi ile karşı karşıya kalabileceÄŸini ve 2,5 milyondan fazla insanın açlığın eÅŸiÄŸine geleceÄŸini duyurdu.

Rapor bölgesel hükümetler, BM ve yardım grupları tarafından derlendi. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve enflasyon katkıda bulunan faktörler olsa da gıda güvensizliÄŸinin ana nedeni, özellikle en çok etkilenen Orta Sahel’de (Sahra Çölü’nün altındaki geniÅŸ alan) artan ÅŸiddet.

Mali, Burkina Faso ve Nijer’de üç yıl içinde beÅŸ darbe yaÅŸandı. Bu da El Kaide ve IŞİD gruplarıyla baÄŸlantılı cihatçı saldırıların artmasına neden oldu. Militanlar zaten bölgede faaliyet gösteriyordu ve siyasi kargaÅŸadan faydalanarak toprak parçalarını ele geçirip ÅŸehirleri abluka altına aldılar.

FAO’nun bölgesel uzmanlarından Martin Naindouba Djerandodje, “Bu yılki en büyük endiÅŸe güvensizlik tehdidi” dedi. Etkilenenlerin yardım alamaması halinde “insanların ölebileceÄŸini ve durumun daha da kötüye gidebileceÄŸini” sözlerine ekledi.

Burkina Faso, Mali ve Nijer arasındaki sınır ötesi bölge, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, ÅŸiddetli seller ve kuraklıkların etkisiyle Batı Afrika’da tırmanan insani krizin merkez üssü konumunda. BM bölgede 10 milyondan fazla insana yardım ulaÅŸtırmayı hedefliyor.

Nijer’de Temmuz ayında ordunun yönetime el koymasından bu yana cihatçı ÅŸiddet artarken, Batı Afrika bölgesel bloÄŸunun uyguladığı ekonomik, ticari ve mali yaptırımlar ülkeye yardım giriÅŸini zorlaÅŸtırdı.

Yardım görevlileri, Mali’de Rus özel silahlı güç Wagner’in paralı askerlerinin eÅŸlik ettiÄŸi askerler ile Tuareg güçleri arasında kuzeyde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarının ve BM barış gücü misyonunun on yıldan uzun bir süre sonra geri çekilmesinin yardımların bazı ÅŸehirlere ulaÅŸmasını zorlaÅŸtırdığını söylüyor.

Birçok yerin kuÅŸatma altında olduÄŸu Burkina Faso’da yardım görevlileri yaklaşık 1 milyon kiÅŸinin ulaşılması zor bölgelerde yaÅŸadığını söylüyor. Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı, Ekim ayında insani kargo uçuÅŸlarının askıya alınmasının ardından kuzeydeki Djibo kentinde yüz binlerce kiÅŸinin kıtlık riski altında olabileceÄŸini açıkladı. AÄŸ, o tarihten bu yana yerel nüfusun yüzde 1’inden daha azının gıda yardımı aldığı belirtildi.

Yiyecek bulunsa bile, artan maliyetler insanların bir şey satın almasını zorlaştırdı.

“Burada para yok. Djibo’da para kazanmak için yapılacak bir iÅŸ yok, gıda çok pahalı,” diyor bir Djibo sakini olan Maiga.

Fonların azalması işi zorlaştırdı

BM, azalan fonlar nedeniyle artan ihtiyaçları karşılayamadığı duyurdu.

Dünya Gıda Programı’ndan Ollo Sib, bu yıl gıda güvencesi olmayan insanların yüzde kırkının yardım alamadığını ve alanların da tam istihkakın yüzde 50’sinden azını aldığını söyledi.

BM, Batı ve Orta Afrika’da ciddi ihtiyaç içinde olan 32 milyondan fazla insanı desteklemek için 7,6 milyar dolarlık bir çaÄŸrı baÅŸlattı. BM’nin insani yardım ÅŸefi Martin Griffiths, uluslararası toplumdan gelen desteÄŸin ihtiyaçlara ayak uyduramadığı konusunda uyardı: “EÄŸer 2024 yılında daha fazla yardım saÄŸlayamazsak, insanlar bunun bedelini hayatlarıyla ödeyecek.”