DİSK’ten vekillere ‘5 madde’ çağrısı: Oy birliğiyle geçirin

Meclis’e vergide adaleti sağlayacak 5 maddelik bir kanun teklifini sunduklarını belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Meclis’teki 600 milletvekilinin bu 5 maddeyi oy birliğiyle geçirmelerini istiyoruz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilciliği, “Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret” şiarıyla Mersin’de yürüyüş gerçekleştirdi. DİSK binası önünde başlayan yürüyüş, Özgür Çocuk Parkı’nda sonlandı. “Savaşa değil emekçiye bütçe, sermaye için değil halk için bütçe, insanca yaşanacak asgari ücret istiyoruz” ile “Vergide adalet istiyoruz” pankartlarının taşındığı yürüyüşe, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK’e bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile DİSK’in Adana, Mersin ve Hatay temsilcileri ile yönetim kurulu katıldı.

Kentteki emek ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüşte, “Zamlar geri çekilsin”, “Asgari değil insanca yaşam” dövizleri taşınarak, sık sık “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Vergide adalet istiyoruz” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

‘DÜNYANIN EN ADALETSİZ VERGİ SİSTEMİ’

Yürüyüş güzergahında bulunan yurttaşlarda alkışlarla yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşün ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendika olarak asgari ücret görüşmelerinin olduğu bir dönemde gerçekleştirdikleri yürüyüşlere halkın yoğun destek gösterdiğini söyledi. “Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz” diyen Çerkezoğlu, dünyadaki en adaletsiz vergi sisteminin Türkiye’de olduğunu söyledi. Ülkede bütünüyle bir vergi adaletsizliğinin olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Ülkedeki bütün vergiler, emekçilerin ve halkın üstünde. Kaşıkla verdiklerini artık kepçeyle değil kazanla almaya başladılar. Oysa biz az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gereken bir vergi sistemi istiyoruz. Bunun için vergide adaleti sağlayacak 5 maddelik bir kanun teklifi sunduk. Bunu da Meclis’te bulunan bütün siyasi partilere de sunduk. Meclis’teki 600 milletvekilinin vergide adaleti sağlayacak olan 5 maddeyi oy birliğiyle geçirmelerini istiyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NA TEPKİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarına da değinen Çerkezoğlu, şöyle dedi: “Milyonların meselesi olan, memleket meselesi olan asgari ücretin belirlenmesi sürecinde bizler vergide adalet, insanca yaşamak için bir ücret istiyoruz. Dünyanın her yerinde asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 2 ila yüzde 3’ü geçmez ama Türkiye’de bugün asgari ücretle çalışanların sayısı özel sektörde yüzde 70’i buldu. Bu ülkede çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle çalışıyor. O nedenle asgari ücret önemli. Yıllardır yapılan toplantı yarım saat sürmüş ve tamamen göstermelik bir toplantıyla milyonlar hakkında karar verilmiştir. Bu kabul edilebilir bir şey mi arkadaşlar” diye sordu.

İNSANCA YAŞAM TALEBİ

Araştırma şirketlerinin verilerini paylaşan Çerkezoğlu, sürekli değişen enflasyon rakamlarını işaret ederek, şöyle dedi: “DİSK olarak ilk defa herhangi bir rakam belirleyemiyoruz. Aralık’ta alacağımız zamlı ücret 1 Şubat’ta bile bu enflasyon karşısında uçup gidecek. Bugün aldığımız bir ürünü yarın alamayacağımız, her şeyin fiyatının arttığı bir dönemde rakamların peşinden koşmak istemiyoruz. İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz. İktidar, ‘Bir tane asgari ücret belirleyeceğiz, bu işi bitireceğiz’ diyor. Buradan bir kere daha sesleniyoruz; bu yüksek enflasyon karşısında asgari ücret ve diğer ücretler yılda dört kez güncellenmelidir. O nedenle ‘Bir asgari ücret belirleriz, bu işi bitiririz’ diyenlere, henüz yıl bitmeden asgari ücreti hiç etmelerine izin vermeyeceğiz. Bu iş burada bitmez.”

Asgari ücretin altında yaşayan 10 milyon emeklinin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini de sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, tüm toplumsal kesimleri demokrasi, barış, özgürlük ve adalet için omuz omuza mücadeleye çağırdı.

Açıklama, alkış ve sloganlarla son buldu. (MA)