Almanya’da enflasyon düşüş trendini sürdürüyor

Almanya’da tüketici fiyatları Kasım ayında da geriledi ve yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, çalışanların reel ücretlerinde artış anlamına geliyor.

Federal Ä°statistik Dairesi’nin verilerine göre, Kasım ayında enflasyon yüzde 3,2 olarak gerçekleÅŸti. Bu, Ekim ayındaki yüzde 3,8’lik orana göre 0,6 puanlık bir düşüş demek.

Enflasyonun yılın başından bu yana sürekli gerilemesi, Alman ekonomisinin pandemi sonrası toparlanmasına katkı sağlıyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki düşüş, tüketicilerin alım gücünü artırıyor.

Enerji fiyatları Kasım ayında yüzde 2,7 oranında azaldı. Bu, Eylül ayındaki yüzde 4,5’lik ve AÄŸustos ayındaki yüzde 6,1’lik düşüşlerin devamı niteliÄŸinde.

Almanya’da enflasyon 2021 yılının Haziran ayında yüzde 2,4 olarak kaydedilmiÅŸti. Bu oran, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hedeflediÄŸi seviyenin hafif üzerindeydi.

Ancak yılın ikinci yarısında enflasyon hızla tırmandı ve Eylül ayında yüzde 4,5’e kadar çıktı. Bu, Almanya’da son 30 yılın en yüksek enflasyon oranıydı.

Ekim ayında ise enflasyon bir miktar gerileyerek yüzde 3,8 oldu. Bu da ECB’nin tahminlerine uygun bir seyir gösterdi.

Ekonomistler, Kasım ayındaki enflasyon verisinin de beklentiler dahilinde olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca enflasyondaki düşüş trendinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngörüyorlar.

Bunun nedeni olarak da enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra gıda fiyatlarındaki istikrarı gösteriyorlar. Gıda fiyatları Kasım ayında sadece yüzde 0,1 oranında arttı.

Almanya’da enflasyondaki düşüşün çalışanlara olumlu yansıdığı da görülüyor. Kasım ayında çalışanların nominal ücretleri yüzde 3,5 oranında artarken, reel ücretleri de yüzde 0,3 oranında arttı.

Bu da çalışanların satın alma gücünün artması anlamına geliyor. Bu durum da tüketimi ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi destekliyor.

Almanya’da enflasyonun önümüzdeki aylarda da düşmeye devam etmesi bekleniyor. Ekonomistler, 2024 yılında enflasyonun ECB’nin hedeflediÄŸi seviyenin altına ineceÄŸini tahmin ediyorlar.

NHY/ DW Türkçe