CHP EskiÅŸehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2023 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’de gazeteciler kara bir tabloyla karşı karşıya. 1 yıl içinde gazeteciler tam 563 kez hakim karşısına çıkarak haberini, sosyal medya paylaşımı savunmak zorunda bırakıldı. Türkiye’de 72 gazeteci gözaltına alınırken bunlardan 27’si yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandılar. RTÃœK iktidarın sopası olma rolünü 2023’te de oynadı. 59 kez ceza verdi, kanallar karartıldı, milyonlarca maddi para cezası kesildi toplam 6 kanala. Sansür yasası 2023 yılında uygulamaya geçti ve bu yasadan en büyük zararı gazeteciler gördü. 33 gazeteci hakkında 36 soruÅŸturma açıldı. 6 gazeteci gözaltına alındı, bunlardan 4’ü tutuklandı” dedi.
Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü öncesi hazırladığı raporda, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’de gazeteciler kara bir tabloyla karşı karşıya. 2023 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’muza göre Türkiye’de 1 yıl içinde gazeteciler tam 563 kez hakim karşısına çıkarak haberini, sosyal medya paylaşımı savunmak zorunda bırakıldı. Türkiye’de 72 gazeteci gözaltına alınırken bunlardan 27’si yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandılar. Merdan YanardaÄŸ, Barış Pehlivan, Tolga Åžardan, Batuhan Çolak’ın da aralarında olduÄŸu onlarca gazeteci haftalarını, aylarını cezaevinde geçirmek zorunda bırakıldı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“33 gazeteci hakkında 36 soruÅŸturma açıldı
RTÃœK’ün sansürdeki rolüne de vurgu yapan Çakırözer, “RTÃœK iktidarın sopası olma rolünü 2023’te de oynadı. 59 kez ceza verdi, kanallar karartıldı, milyonlarca maddi para cezası kesildi toplam 6 kanala. Sansür yasası 2023 yılında uygulamaya geçti ve bu yasadan en büyük zararı gazeteciler gördü. 33 gazeteci hakkında 36 soruÅŸturma açıldı. 6 gazeteci gözaltına alındı, bunlardan 4’ü tutuklandı. EriÅŸim engelleri meselesi Türkiye’de basın özgürlüğü alanında gazetecileri kısıtlayan önemli konulardan biri olmaya devam etti. Ucu iktidara, bakanlarına, milletvekillerine, yereldeki yöneticilerine, bürokratlara giden her türlü yolsuzluk, taciz haberi eriÅŸime engellendi, halkın bunu okuması, bilmesi engellendi. Bunların haberinin yapılması da engellendi” ifadelerini kullandı.
Çakırözer, raporunda şu gelişmeleri de sıraladı:
“Gazeteciler Anadolu’nun dört bir yanında yaptıkları haberler nedeniyle saldırıya uÄŸradı, tehdit edildi. Yine gazetecilerin protestoları, basın açıklamalarını izlemesi engellendi. Ä°zlerken gözaltına alındılar ya da polis tarafından görevlerini yapmaları engellendi. 8 Mart’ta, 1 Mayıs’ta, Cumartesi Anneleri’nin protesto gösterilerini, basın açıklamalarını, tutuklu gazetecilere iliÅŸkin basın açıklamalarını takip etmeleri bile engellendi polis müdahaleleriyle. Büyük tazminat davalarıyla gazeteciler yıl boyunca susturulmak istendi. Sputnik çalışanları yeni yıla iÅŸverenin ÅŸikayeti nedeniyle karakolda girmek zorunda bırakıldı.
Saydığım tüm basın özgürlüğünü ihlal eden sansür, yasaklama ve baskılar nedeniyle Türkiye, dünyadaki 180 ülke arasında 165. sıraya düştü basın özgürlüğü alanında. YaklaÅŸan yerel seçimlerde iktidarın yine hedefinde gazeteciler olacak. Geçen yıl seçim döneminde ve deprem sonrasında olduÄŸu gibi basını susturmaya ve sindirmeye çalışacaklar. Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür.”
Gazetecilere özgürlük yok, 27 gazeteci cezaevinde girdi
Çakırözer’in hazırladığı 2023 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nda son bir yıl içinde basın özgürlüğü alanında dikkat çeken gelişmeler şöyle sıralandı:
“-27 gazeteci tutuklanarak özgürlüklerinden mahrum bırakıldı. AKP’nin yol açtığı sığınmacılar sorununa iliÅŸkin haberleri nedeniyle Aykırı Haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak ve Ajans Muhbir’in
sahibi gazeteci Merdan Yanardağ’ın da aralarında bulunduğu 72 gazeteci gözaltına alındı.
-2023 yılında gazetecilere 36 dava açıldı. Bu davalar sonucunda 23 gazeteci hakkında hapis cezaları istendi. 3 gazeteci mahkeme tarafından hapse mahkûm edildi.
-Gazetecilere, yazılı ve görsel medya organlarına ve internet sitelerine toplam 59 kez ceza verildi.
-Türkiye’de 2023 yılında 33 gazeteciye karşı başlatılan 36 soruşturmadan dolayı dava açıldı.
-2023’te gazetecilere ve basın kuruluşlarına toplam 6 kez sansür uygulandı. Sansür uygulanan medya kuruluşları arasında; Tele1, Halk TV, Fox TV, Tele1’e ait Tele1.com, Gazete Karınca’ya ait karinca.com, Artı Gerçek’e ait artigercek.com bulunmaktadır.
-2023 yılında gazetecilere toplamda 11 kez basın kartı iptali cezası verildi.
-2023’te gazetecilere toplamda 6 milyon 778 bin 334 TL idari para cezası kesildi.
-2023 yılında gazetecilere toplamda 2 yıl 4 ay 25 gün hapis cezası verildi.
-2023’te gazetecilere toplamda 8 yıl 6 ay 6 gün hapis cezası verildi.
-2023 yılında gazetecilere toplamda 4 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ertelendi.”
Çakırözer, raporunun sonunda ise “Gazetecilere ve tüm basın emekçilerine özgürlük yok, 27 gazeteci cezaevine girdi. Bir yılı daha geride bırakırken gazetecilere özgürlük talebimizi yineliyoruz. Onların özgürlükleri için mücadele etmeye devam edeceÄŸiz” ifadelerini kullandı.