Kremlin’i eleştiren Rus gazeteci ölü bulundu

Alexander Rybin, yayın organı Rabkor’da “Benim kiÅŸisel izlenimim, Mariupol’de devasa bir yolsuzluk yaÅŸandığı yönünde” diye yazmıştı.

Bir Rus gazeteci, Rus birlikleri tarafından yerle bir edilen Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’da Kremlin’in “yeniden inÅŸa” çabalarını eleÅŸtirdikten birkaç gün sonra Rostov bölgesindeki bir otoyolun yakınında ölü bulundu.

39 yaşındaki Alexander Rybin, solcu yayın organı Rabkor’da çalışırken Kremlin yanlısı medya kuruluÅŸları için serbest gazetecilik yapıyordu. Cesedi Pazar günü Shakhty kenti yakınlarında bulunan Rybin’in ölümüyle ilgili şüpheleri derhal reddeden müfettiÅŸler, devlet medyasına yaptıkları açıklamalarda Rybin’in bir kalp kası hastalığı olan kardiyomiyopatiden öldüğünü iddia ettiler.

Rabkor’da yer alan ve Alexander Rybin’in ölümünü duyuran yazıda, “Ona ne olduÄŸu bilinmiyor. Ve belki de bu hikaye hakkındaki tüm gerçeÄŸi hiçbir zaman öğrenemeyeceÄŸiz. DoÄŸal nedenlerle ani ölüm mü? Sasha hasta olduÄŸu izlenimi vermedi ve saÄŸlığından hiç ÅŸikayet etmedi. Ve eÄŸer öldürüldüyse, bunu kim, neden ve nasıl yaptı?” ifadelerine yer verildi.

Kremlin’in 2014’teki savaşının ilk dalgasında Ukrayna’nın Luhansk bölgesindeki Rus yanlısı güçler arasında savaÅŸan Rybin, kısa bir süre önce Vladimir Putin’in “sonsuza kadar” Rusya’nın bir parçası olacağını ilan ettiÄŸi harap kentteki koÅŸulları rapor etmek üzere Mariupol’u ziyaret etmiÅŸti.

Değerlendirmesi Kremlin için olumlu değildi.

Rybin 30 Aralık’ta Mariupol’dan gönderdiÄŸi yazıda “Burada devasa bir para var, yolsuzluk için devasa fırsatlar var. Kimseyi suçlamıyorum, ancak benim kiÅŸisel izlenimim, Mariupol’de devasa bir yolsuzluk yaÅŸandığı yönünde” ifadelerine yer vermiÅŸti. (Ajans Bizim)