Alman Raporu: Türkiye, Rusya’ya yaptırımları delmekte önemli rol oynuyor

Alman Ekonomi Bakanlığı için hazırlanan bir raporda, Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesinde Türkiye’nin etkili bir rol oynadığı belirtildi. Münih Ãœniversitesi’ne baÄŸlı Leibniz Ekonomi AraÅŸtırmaları Enstitüsü (ifo) tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa BirliÄŸi’nin uyguladığı yaptırımların hedef ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduÄŸu üçüncü ülkeler tarafından atlatıldığı vurgulandı.

Rapora göre, AB’nin yaptırım uyguladığı ürünlerin bir kısmı Türkiye üzerinden Rusya’ya ihraç ediliyor ve Türkiye, bu ticarette Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Raporda, yaptırım uygulanan ürünlerin yüzde 13’ünün Türkiye aracılığıyla Rusya’ya gönderildiÄŸi ifade edildi. Bu oranın, Ukrayna savaşı öncesindeki 2021 yılında yüzde 3 civarında olduÄŸuna dikkat çekildi.

Aynı zamanda, yaptırım uygulanan ürünlerin yüzde 61’inin Rusya’ya Çin’den ithal edildiÄŸi belirtildi. Rapora göre, 2021 yılında bu ürünlerin ithalatında Çin’in payı yüzde 35 olarak kaydedilmiÅŸti.

Raporda, Türkiye ve Ermenistan’dan Rusya’ya yapılan ihracattaki ani ve güçlü artışın, yaptırımların aşıldığı şüphesini güçlendirdiÄŸi vurgulandı. Ä°fo Uluslararası Ekonomi Merkezi Müdür Yardımcısı Feodora Teti, özellikle Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracattaki hızlı artışın, yerli üretimin güçlenmesiyle açıklanamayacağını belirtti.

Ayrıca, Türkiye’nin Moskova BüyükelçiliÄŸi Ticaret MüşavirliÄŸi’nin 2023 yılı raporuna göre, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının 2021 yılında 5,8 milyar dolar, 2022 yılında ise yüzde 61,8’lik bir artışla 9,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸi kaydedildi. Bu dönemde, Türkiye’nin toplam ihracatı içerisinde sekizinci sırada yer alan Rusya’nın payının yüzde 3,7 olduÄŸu belirtildi.

Alman Ekonomi Bakanlığı için hazırlanan raporda ayrıca, AB’den Rusya’ya ihracatın Ukrayna savaşının baÅŸlamasından bu yana yüzde 37 düştüğüne de vurgu yapıldı. Teti, bu düşüşte, AB’den Rusya’ya gönderilen ürünlerin sadece yüzde 32’sine yaptırım uygulanmasının etkili olduÄŸunu ifade etti.