TBMM’den Ä°sveç’e NATO vizesi

TBMM Genel Kurulu’nda Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸine iliÅŸkin protokolün uygun bulunmasına dair kanun teklifi kabul edildi.

TBMM BaÅŸkanvekili Celal Adan baÅŸkanlığında toplanan Genel Kurul’da, gündemin 42. sırasında bulunan Kuzey Atlantik AntlaÅŸmasına Ä°sveç Krallığının Katılımına Ä°liÅŸkin Protokolün Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun Teklifi, AK Parti Grubu’nun önerisi ile ile birinci sıraya alındı. Bazı anlaÅŸmalara iliÅŸkin kanun teklifleri de gündemin ön sıralarına çekildi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada Ä°sveç’in NATO’ya üyeliÄŸinin yolunu açan kanun teklif kabul edildi.

Oylamaya 346 üye katıldı. Protokolün onayı 55’e karşı 287 oyla kabul edildi. Oylamada 4 milletvekili de çekimser kaldı.

Ä°sveç’e NATO üyeliÄŸinin kapısını açan düzenleme CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kanunu onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Protokolün onaylandığına iliÅŸkin karar daha sonra NATO’ya bildirilecek.

Saadet-Gelecek Grubu’nda iki farklı görüş

Saadet Partisi Grubu adına konuÅŸan Gelecek Partisi Ä°stanbul Milletvekili Ä°sa Mesih Åžahin, “Gelecek Partisi olarak Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸine karşı çıkmadığımızı beyan etmek istiyorum” dedi.

Yine aynı parti grubu adına konuÅŸan Saadet Partisi Ä°stanbul Milletvekili Mustafa Kaya ise farklı bir yaklaşım gösterdi ve sözlerini şöyle bitirdi: “1 Mart 2003’teki gösterdiÄŸimiz iradeyi göstererek bu tezkereye, Ä°sveç’in NATO’ya giriÅŸine ‘hayır’ demeliyiz.”

Ä°YÄ° Parti’den “hayır” çaÄŸrısı

Ä°YÄ° Parti adına söz alan Ankara Milletvekili Koray Aydın, hükümetin Ä°sveç konusundaki politikasının çeliÅŸkili olduÄŸunu ifade ederek, “GeldiÄŸimiz noktada Ä°sveç’in Türkiye’nin meÅŸru taleplerine yönelik olarak attığı somut adımlar son derece yetersizdir” dedi. Aydın, “BaÅŸta bu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine getiren AK Parti Grubu olmak üzere bütün milletvekillerimizi de Türk dış politikasının itibarı için bu teklife ‘hayır’ demeye davet ediyorum” çaÄŸrısında bulundu.

Ä°YÄ° Parti Ankara Milletvekili KürÅŸad Zorlu da “Ä°sveç’in taahhütlerini yerine getirmediÄŸini” ifade ederek, “Haklı gerekçe ve çekincelerimizi kararlı, tutarlı ve iyi bir diplomasiyle uygulamak varken elimizdeki bu meÅŸru imkân bir kez daha iktidarın hatalı tutumuyla kaybedilmek üzeredir” dedi.

MHP ve DEVA’dan destek

MHP Grubu adına konuÅŸan Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, “Komisyondaki tavırlarının süreceÄŸini, ilgili protokolün onaylanmasına katkı saÄŸlayacaklarını” söyledi.

DEVA Partisi Ä°stanbul Milletvekili Mustafa YeneroÄŸlu ise Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸini desteklediklerini, ancak Gazze konusundaki çifte standarta karşı çıktıklarını söyledi.

“Uçağın pazarlığını kiminle yapıyorsunuz”

CHP Grubu adına konuÅŸan Ä°stanbul Milletvekili OÄŸuz Kaan Salıcı, Türkiye’nin Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸine karşı tavrının aslında ABD ile pazarlık yapmaya kalkışmak olduÄŸunu iddia etti. Salıca, “Ä°sveç’in NATO’ya katılımı Türkiye ile Ä°sveç iliÅŸkilerinden daha büyük bir dengeyi de gözler önüne serdi, o da Türkiye-Amerika iliÅŸkileri. NATO’ya üyelik talebi olan kim? Ä°sveç. Uçak pazarlığını kiminle yapıyorsunuz? Amerika’yla. Bir defa, bu olacak iÅŸ deÄŸil, size de mantıklı gelmiyordur” dedi.

CHP EskiÅŸehir Milletvekili EskiÅŸehir Milletvekili Utku Çakırözer de “NATO’nun yeni stratejik planı ve kuvvet yapılanmasında ülkemizin üstlendiÄŸi sorumluluklar, ittifakın AB üyesi olan ülkeleriyle geliÅŸtireceÄŸi iliÅŸkiler Avrupa savunma mimarisine giriÅŸimizin ve AB’yle daha güçlü iliÅŸkilerimizin de yolunu açabilir ama bu stratejik dönüşümün gerçekleÅŸmesi için Türkiye’nin her ÅŸeyden önce sözüne güvenilen, öngörülebilir, dış politikasını iç politikaya malzeme etmeyen, hukuk devletine, demokrasiye baÄŸlı bir yapıya kavuÅŸması olmazsa olmaz ÅŸarttır. Bu, tek adam yönetiminde, bu saray iktidarında güçler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırıldığı, hukukun üstünlüğünün yok sayıldığı, iÅŸte Anayasa’ya, Anayasa Mahkemesine darbe yapıldığı bir dönemde böyle bir dönüşüm imkânı bulunmamaktadır” diye konuÅŸtu.

“NATO’nun kendisine karşıyız”

TÄ°P Genel BaÅŸkanı Erkan BaÅŸ ise kendilerinin kurulduÄŸundan bu yana NATO’nun kendisine karşı olduklarını ifade etti. BaÅŸ, NATO’nun birçok kötülüklerin arkasında olduÄŸunu ifade ederek, tam bağımsız Türkiye’den yana olduklarını söyledi.

Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grubu adına konuÅŸan Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç KoçyiÄŸit, “NATO’nun geniÅŸlemesinin dünya barışına katkı sunmayacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz” dedi.

Ä°stanbul Milletvekili Cengiz Çandar ise “Genel Kuruldan karar çıkacak yani Ä°sveç’in NATO’ya giriÅŸi onaylanmış olacak ama bu, Türkiye’nin, en başından beri, bu iÅŸin en başından beri ÅŸantajcı ve pazarlıkçı, kötü bir dış politika izlemiÅŸ olduÄŸu gerçeÄŸinin üzerini örtemeyecek” diye konuÅŸtu.