Tayyip Erdoğan ve ailesi, Metin Cihan hakkında suç duyurusunda bulundu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesi, Ahmet Burak Erdoğan’ın ortağı Mert Çetinkaya’nın Gazze’ye saldırılar sürerken İsrail limanlarında ticarete devam ettiğini gündeme getiren Metin Cihan hakkında suç duyurusunda bulundu.

İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliamlar pek çok ülkede kitlesel protestolarla karşılanırken, Türkiye’de de iktidara tepkinin sözle değil, yaptırımla verilmesi çağrıları yapılıyor. Ancak Gazze’ye saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana Türkiye-İsrail limanları arasındaki ticaret hiç aksamadı. Metin Cihan ise yaklaşık 2 aydır İsrail’e giden gemilerden birinin de Cumhurbaşkanının oğlu Burak Erdoğan’ın ortağına ait olduğunu öne sürdü.

Sabah’tan Deniz Yusufoğlu’nun haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi, Metin Cihan hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, Cihan’a “hakaret” ve “iftira” suçlarından dava açılması talep edildi. Şikayet üzerine İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Metin Cihan, İsrail’e sevkiyat yapan bazı gemilerin AKP, BBP ve HÜDA PAR’lı isimlerle bağlantılı olduğu iddialarını da sosyal medyada paylaşmıştı.

Cihan, hakkında açılan soruşturmaya dair de “Konu ben değilim arkadaşlar. Konu Gazze bombalanırken Burak Erdoğan’ın şirketine ait geminin İsrail Aşdod limanından yükleme yapıyor olması. Lütfen bunu hiç unutmayalım” dedi.

“Geminin adı Halit Yıldırım, şirketin adı Manta Denizcilik”

Hakkında açılan soruşturmaya dair, yazdıklarını dayandırdığı açık kaynakları paylaşan Cihan, özetle “Geminin adı Halit Yıldırım, şirketin adı Manta Denizcilik. Manta Denizcilik’in sahibi Mert Çetinkaya. Çetinkaya’nın ortağı Burak Erdoğan. Ortak şirketlerinin adı MB Denizcilik. MB Denizcilik’in resmi adresi Üsküdar’daki Manta Denizcilik binası” dedi.

“Gerçek dışı manipülatif haberler”

Manta Denizcilik tarafından yapılan açıklamada ise “Gerçek dışı manipülatif haberler” denildi. “Halit Yıldırım” gemisinin sahibi ya da işletmecisinin “MB Denizcilik” ya da “Burak Erdoğan” olmadığı belirtilen açıklamada, “Geminin işletmesi şirketimiz tarafından yapılmaktadır. ‘Cumhurbaşkanının oğlu Burak Erdoğan’ın gemisi İsrail’den sevkiyat yapıyormuş’ haberi yalandır. Haberde ifade edildiği üzere gemi her ne kadar 11 Ekim tarihinde seferine başlamış ise de sefere konu taşıma sözleşmesi deniz ticaretinde olağan olduğu üzere haftalar öncesinde yani henüz savaş başlamadan evvel yapılmış olup işleten şirketin bu seferden kaçınmak için yapabileceği hiçbir şey bulunmamaktadır. Saldırıların başlamasından itibaren bugüne kadar İsrail limanlarına hiçbir sefer sözleşmesi yapılmamıştır” denildi.

“Gemi var, gemicik var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın armatör oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın gemileri, 2007’den beri çeşitli yatırımlarıyla gündeme geliyor. 2007 yılında, o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan, oğlunun 2 milyon 350 bin dolara aldığı gemiyle ilgili eleştirilere “Gemi var, gemicik var” diye yanıt vermişti.

Tayyip Erdoğan ve ailesi, Metin Cihan hakkında yaptıkları suç duyurusu ile, oğlu Burak Erdoğan’ın İsrail’le devam eden ticaretini gündeme getiren Cihan’a karşı yaptırım uygulamayı amaçladıklarını gösteriyor. Cihan ise, kendisine yönelik suç duyurusunu, Gazze’ye saldırılar sürerken Burak Erdoğan’ın şirketinin İsrail’le ticaretine dikkat çekmek için yaptığını belirtiyor. Manta Denizcilik tarafından yapılan açıklama ise, geminin sahibi ya da işletmecisinin Burak Erdoğan olmadığını ve gemiyi 7 Ekim’den önce İsrail’e gönderdiklerini iddia ediyor.

NHY/ Evrensel