TÜİK verileri: Ekonomiye güven kasımda geriledi

TÜİK’in açıkladığı kasım ayı ekonomik güven endeksi verilerine göre, ekonomiye olan güven azaldı. Ekim ayında 96,5 olan endeks, kasımda yüzde 1,3 düşüşle 95,3’e geriledi. Bu, ekonomik durumun kötüleÅŸtiÄŸine iÅŸaret ediyor.

Ekonomik güven endeksi, tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endekslerinin ağırlıklı ortalaması olarak hesaplanıyor. Bu sektörlerden sadece tüketici ve inşaat sektörleri güven artışı gösterirken, diğerleri güven kaybetti.

En büyük güven kaybı yüzde 2,4 ile hizmet sektöründe yaÅŸandı. Hizmet sektörü güven endeksi 110,9’a indi. Bu sektördeki güven kaybının nedenleri arasında pandemi sürecindeki kısıtlamalar, talep azalması ve maliyet artışları gösteriliyor.

Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi de yüzde 1,3 azalarak 103,9’a geriledi. Reel kesimdeki güven kaybının nedenleri arasında döviz kuru dalgalanmaları, enflasyon baskısı ve hammadde sıkıntısı sayılıyor.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi de yüzde 1,9 düşüşle 111,7’ye indi. Perakende ticaret sektöründe güven kaybının nedenleri arasında satış hacminin azalması, kar marjının daralması ve stokların artması gösteriliyor.

Tüketici güven endeksi ise yüzde 1,1 artarak 75,5’e yükseldi. Tüketici güvenindeki artışın nedenleri arasında gelir beklentisinin iyileÅŸmesi, tasarruf etme ihtimalinin artması ve borçlanma eÄŸiliminin yükselmesi sayılıyor.

Ä°nÅŸaat sektörü güven endeksi de yüzde 2,2 artarak 91’e çıktı. Ä°nÅŸaat sektöründe güven artışının nedenleri arasında mevsimsel etkiler, faiz oranlarının düşmesi ve konut talebinin canlanması gösteriliyor.

Ekonomik güven endeksinin düşmesi, ekonomideki belirsizliklerin devam ettiğini ve toparlanmanın zorlaştığını gösteriyor. Ekonomik politikalarda yapılacak değişiklikler ve küresel gelişmeler bu endeksi etkileyebilir.