Sudan’ın baÅŸkenti Hartum sokaklarında cesetler birikiyor…

Sudan’da yedi haftadır devam eden çatışmalar sonucunda Hartum sokaklarında yüzlerce ceset birikti. Bu cesetlerin nasıl ve nereye gömüleceÄŸi ise halkın en büyük sorunu haline geldi.

Sudan’da düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar, 11 Mayıs’ta baÅŸlayan ve 17 Mayıs’ta sona eren ateÅŸkes anlaÅŸmasına raÄŸmen durulmadı. Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı tam olarak bilinmiyor, ancak 1000’in üzerinde olduÄŸu tahmin ediliyor. Ölenler arasında siviller de var.

Cesetleri mezarlıklara götürmek ise çok riskli. Çünkü her yerde keskin nişancılar var ve güvenlik güçleri sivillere saldırabiliyor. Bu yüzden birçok Hartumlu, cesetleri evlerinin içinde ya da yakınında gömmek zorunda kalıyor.

Adını vermek istemeyen Ömer isimli bir Hartumlu, BBC Türkçe’ye ÅŸunları anlattı: “Üç kiÅŸiyi kendi evlerinin içerisine gömdüm, kalanları da evimin önündeki caddenin giriÅŸinde topraÄŸa verdim. Bu, evimin kapısını açıp da bir köpeÄŸin yolda yatan bir cesedin parçasını kemirdiÄŸini görmekten iyidir.”

Ömer, geçen ay Hartum’un Ä°mtidad semtindeki evinden yalnızca birkaç metre ötede dört ceset için mezar kazdığını söyledi. Aynı ÅŸekilde baÅŸka mahallelerde de evlerinin yanına mezar kazmak zorunda kalanlar olduÄŸunu belirtti. “Öldürülenlerin çoÄŸu Hartum Ãœniversitesi’nin yakınlarındaki alanlara gömüldü. Bazıları Muhammed Naguib caddesine yakın mahallelerde topraÄŸa verildi.” dedi.

Ömer, ÅŸimdiye kadar en az 20 kiÅŸiyi topraÄŸa verdiÄŸini ifade etti. “KomÅŸularımdan biri evinde öldürüldü. Evine girip yerdeki fayansları sökmek, burada bir mezar kazıp onu gömmek dışında yapabileceÄŸim hiçbir ÅŸey yoktu. Cesetler sıcağın ortasında sokakta öylece bırakılıyor. Ne diyebilirim ki? Hartum’un bazı mahalleleri mezarlığa dönmüş durumda.” diye konuÅŸtu.

Sudan’da evlerde ya da mahalle içlerinde kaç kiÅŸinin topraÄŸa verilmiÅŸ olduÄŸuna dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak Ömer’in tahminine göre bu sayı onlarca olabilir.

Hamid isimli baÅŸka bir Hartumlu da benzer deneyimlere sahip. BaÅŸkentin 12 kilometre dışındaki Åžambat’ta, askeri bir uçağın düşmesinin ardından üç ordu mensubunu elleriyle topraÄŸa verdiÄŸini söyledi. “Tesadüfen bölgedeydim. Ben ve o an orada olan beÅŸ kiÅŸi enkazın altından cesetleri çekip çıkardık ve meskun mahal içindeki bir alanda bu cesetleri topraÄŸa verdik.” dedi.

Hamid, 20 yılı aÅŸkın süredir bu bölgede yaÅŸadığını ve emlakçı olduÄŸunu belirtti. Yaptıklarının “merhametten” kaynaklandığını düşündüğünü söyledi. “Cesetleri nereye gömdüğümüz önemli deÄŸil. Önemli olan onları topraÄŸa vermek. Bu sevaptır. Çünkü mezarlıklara gitmek günler sürebilir ve her yerde keskin niÅŸancılar var. Biz halka yardım etmeye, bir salgını önlemeye çalışıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ancak doktorlar sendikasının baÅŸkanı Attia Abdullah Attia, bu gibi giriÅŸimlerin her ne kadar iyi niyetli olsalar da savaÅŸ suçları iÅŸlendiÄŸi yönündeki kanıtları farkında olmadan silebileceÄŸini belirtti. Bu gibi “amatör” topraÄŸa verme yöntemlerinin “gerçeÄŸi gömmek” gibi bir sonuca yol açabileceÄŸini belirten Attia, bu ÅŸekilde insanların nasıl hayatlarını kaybettikleri yönündeki bulguların da tespit edilemeyeceÄŸi uyarısında bulundu.

Doktor Attia, cesetlerin teÅŸhis edildikten sonra mezarlıklarda topraÄŸa verilmeleri gerektiÄŸinin altını çizdi ve vatandaÅŸların topraÄŸa verme iÅŸlerini saÄŸlık yetkililerine bırakması çaÄŸrısı yaptı. “Bu cesetlerin DNA testleri yapılmalı, kimlikleri belirlenmeli ve ailelerine teslim edilmeli. Aksi takdirde, bu insanların ölüm nedenleri ve öldürülenlerin sayısı asla bilinmeyecek.” dedi.

Ancak Doktor Attia’nın eleÅŸtirilerine karşın insanlar saÄŸlık sisteminin çökmüş durumda olduÄŸunu ve cesetleri bir an önce gömmekten baÅŸka seçenekleri olmadığını savundu. 11 Mayıs’ta sosyal medyada Sudanlı iki doktor kız kardeÅŸin, Magdolin ve Magda Yusuf Gali’nin topraÄŸa verildiÄŸi görüntüler paylaşılmıştı. Erkek kardeÅŸleri BBC’ye gözyaÅŸları içinde yaptığı açıklamada kardeÅŸlerini evlerinde topraÄŸa vermekten baÅŸka bir çareleri olmadığını söyledi.

Sudan’da çatışmaların ne zaman sona ereceÄŸi ise belirsizliÄŸini koruyor. Uluslararası toplumun baskısıyla ordu ile RSF arasında sivillerin korunması için bir anlaÅŸma imzalanmıştı, ancak ateÅŸkes konusunda uzlaşılamadı. Sudanlılar ise hem hayatta kalmaya hem de ölen yakınlarını onurlu bir ÅŸekilde gömmeye çalışıyor.

NHY/ BBC Türkçe