Fransa, İsrailli aşırı sağcı bakanla görüşmeyecek

Fransa, İsrailli aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Paris ziyaretinde kendisiyle görüşmeyi reddetti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, Smotrich’in söylemlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu karar, Fransa ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim kaynağı olabilir.

Smotrich, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yıllık mali bakanlar toplantısı için Paris’e geldi. Ancak Fransa hükümeti, kendisiyle hiçbir temas kurmayacağını duyurdu. Legendre, bakanlığın haftalık basın toplantısında, “Hükümetimizden hiç kimse, OECD yıllık mali bakanlar toplantısı kapsamında Paris’e ziyaret gerçekleştiren İsrailli bakan Smotrich’le görüşmeyi planlamamaktadır.” dedi.

Legendre, Smotrich’in geçmişte yaptığı bazı açıklamaların rahatsız edici olduğunu vurguladı. Smotrich, aşırı sağcı ve yerleşimci bir siyasetçi olarak biliniyor. Geçen yıl İsrail’de kurulan koalisyon hükümetinde yer alan Smotrich, Filistinlilere karşı sert tutumuyla tanınıyor. Smotrich, daha önce de eşcinselleri, Arapları ve solcuları hedef alan sözler sarf etmişti.

Fransa’nın bu tutumu, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir krize yol açabilir. Fransa, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren ve iki devletli çözümü savunan bir ülke olarak biliniyor. Fransa ayrıca, İsrail’in nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmeyen ve bu konuda uluslararası denetime tabi olmasını isteyen bir ülke olarak da öne çıkıyor.

Fransa’nın bu kararı, Ukrayna’daki Kahovka Barajı’nın yıkımından etkilenen halk için yardım göndermesiyle de çelişiyor. Legendre, Fransa’nın Ukrayna’ya ilaç, hijyen malzemeleri ve su arıtıcıları gibi malzemeler içeren yardım kamyonları göndereceğini açıkladı. Bu yardımın, Fransa’nın insan haklarına verdiği önemi gösterdiği belirtildi.

NHY/ AA