“Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali nedeniyle nükleer silahlanma yarışı hız kazanacak”

Stockholm Uluslararası Barış AraÅŸtırmaları Enstitüsü (SIPRI), Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali nedeniyle 35 yıldır düşüşte olan nükleer silah sayısının gelecek on yılda yükselebileceÄŸini açıkladı.

Her ne kadar bu sayı 2021’e oranla 375 düşerek 12 bin 705’e gerilese de silahsızlanma döneminin sona erdiÄŸinin altını çizen SIPRI raporunda, nükleer silahlanma yarışının SoÄŸuk SavaÅŸ döneminden bile daha hızlı olduÄŸunu ifade etti.

Raporun yazarlarından Matt Korda AFP’ye yaptığı açıklamada, “Yakında, SoÄŸuk SavaÅŸ’ın sona ermesinden bu yana dünyadaki nükleer silah sayısının ilk kez artmaya baÅŸlayabileceÄŸi bir noktaya geleceÄŸiz” dedi. Bu durumu Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanımına birçok defa atıfta bulunmasına ve Ukrayna’nın iÅŸgaline baÄŸlayan Korda, “Bu yüzden pek çok nükleer silahlı devlet kendi nükleer stratejilerini yeniden düşünüyor ve gelecek yıllarda silahsızlanma konusunda ilerleme kaydetmek çok zor olacak” dedi.

SoÄŸuk SavaÅŸ sırasında rekor kıran bu sayı 1986’da 70 bine ulaÅŸmıştı. Nükleer silahlı iki güç ABD ve Rusya zamanla bu sayıda azaltıma gitmiÅŸti.

SIPRI’ye göre, BM nükleer silahların yasaklanması anlaÅŸmasının 2021 baÅŸlarında yürürlüğe girmesi ve ABD ile Rusya arasında “Yeni START” anlaÅŸmasının beÅŸ yıl uzatılması da durumun kötüye gitmesini engellemiyor.

SIPRI, toplam silah sayısındaki düşüşün ise ABD ve Rusya’nın “ömrünü tamamlayan savaÅŸ baÅŸlıklarını sökmesinden” kaynaklandığını, operasyonel silah sayısının ise “nispeten sabit” kaldığını belirtti.

Nükleer güçte lider Rusya

Dünyadaki nükleer cephaneliÄŸi Ä°ngiltere, Çin, Fransa, Hindistan, Ä°srail, Kuzey Kore, Pakistan, ABD ve Rusya elinde bulunduruyor. Bu silahların yüzde 90’ına ise Moskova ve Washington sahip durumda.

BaÅŸlık sayısı olarak ABD’nin önünde bulunan Rusya’da, konuÅŸlandırılmış, stokta ya da sökülmeyi bekleyen 5 bin 977 savaÅŸ baÅŸlığı bulunuyor.

SIPRI, savaÅŸ baÅŸlıklarının bin 600’den fazlasının hemen çalışır durumda olduÄŸuna inanıldığını belirtiyor.

Ä°kinci sıradaki ABD ise 5 bin 428 savaÅŸ baÅŸlığına sahip. Fakat konuÅŸlandırılmış savaÅŸ baÅŸlığı konusunda Amerikalılar bin 750 ile Rusya’nın önünde.

350 nükleer savaÅŸ baÅŸlığına sahip olduÄŸu tahmin edilen Çin’i 290 ile Fransa, 225 ile Ä°ngiltere, 165 ile Pakistan, 160 ile Hindistan ve 90 ile Ä°srail takip ediyor. Fakat Ä°srail bu dokuz ülke arasında nükleer silahlara sahip olduÄŸunu resmi olarak kabul etmeyen tek ülke.

SIPRI’nin Kuzey Kore’deki nükleer baÅŸlıklı silah sayısı konusundaki öngörüsü ise 20. Bununla birlikte Pyongyang’ın yaklaşık 50 adet üretmeye yetecek materyale sahip olduÄŸuna inanılıyor.

Öte yandan Pentagon Çin’in 250 olan nükleer baÅŸlık sayısını 2027 yılına kadar ikiye katlayacağını ileri sürüyor. Bu öngörüyü onaylayan SIPRI uzmanları da Çin’deki uydu görüntülerinin 300’den fazla yeni füze silosunun inÅŸasını gösterdiÄŸini ifade ediyor.