CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı eğitimin kaldırılacağına dair verilen sözlere rağmen bu yıl da devam ettiğini belirtti. Gürer, köy okullarının bir öğrenci olsa bile açılması gerektiğini vurguladı. Ancak bu yıl da bazı köylerde 5-6 öğrencisi olan okulların kapatıldığını ve 9 öğrencisi olan köylerde bile bir öğrencinin eksikliği nedeniyle okulların kapatıldığını ifade etti. Gürer, “Bu uygulama köylerin boşalmasına yol açıyor, köy okulları mutlaka yeniden açılmalı” dedi.
Ömer Fethi Gürer, önceki Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer’in 6 Ocak 2023 tarihinde yaptığı “Önümüzdeki 3 ay içinde köy okulları açılacak” açıklamasının gerçekleşmediğine dikkat çekti. Gürer, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, köy ve kasaba okullarının kapatılması ile taşımalı eğitim sistemine ilişkin sorular yöneltti. Tekin’in yanıtında, Türkiye genelinde ilköğretim düzeyinde 618 bin 056, ortaöğretim düzeyinde 394 bin 644 öğrencinin taşımalı eğitime dahil edildiği belirtildi. Ayrıca, en fazla taşımalı eğitimin yapıldığı iller arasında Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Samsun ve Antalya’nın ilköğretim düzeyinde, ortaöğretimde ise Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van ve Şırnak olduğu ifade edildi.
Bakan Tekin, Niğde iline ilişkin olarak da 2002-2024 yılları arasında köy ve kasabalarda 31 okulun kapatıldığını söyledi. Bu okullardan 21’i ortaokul, 9’u ilkokul düzeyindeyken, lise düzeyinde kapatılan okul olmadığı belirtildi. Niğde’de taşımalı eğitim kapsamında 370 ilkokul, 762 ortaokul, 548 özel eğitim ve 715 lise öğrencisinin taşındığı ifade edildi.
“Taşımalı Eğitim Yerine, Her Öğrenci Bulunduğu Yerde Eğitim Alabilmeli”
Bakan Tekin’in yanıtını eleştiren Gürer, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başladığını belirtti. Gürer, 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 150 bin öğretmenin eğitim-öğretime başladığını, ancak taşımalı eğitimin bu yıl da sürdüğünü dile getirdi. Özellikle taşımalı eğitimde çocukların erken saatte okula gitmek zorunda kalmalarının olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve okul-veli ilişkisinin koptuğunu vurgulayan Gürer, köylerden göçün devam ettiğini söyledi.
Gürer, “Bu yıl da köy okullarının kapatılmasının sona ereceği ve köy okullarının bir öğrenci olsa dahi açılacağına dair verilen sözler yerine getirilmedi. Bu uygulamadan vazgeçilmeli, köy okulları mutlaka yeniden açılmalı ve taşımalı eğitim yerine her öğrenci bulunduğu yerde eğitim alabilmelidir. Ayrıca, tüm öğrencilere yemek verilmesini sağlayacak uygulamalara geçilmelidir.” dedi.
- NHY /ANKA Haber Ajansı