TÜİK ve ENAG Ağustos Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı için enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47, önceki yılın Aralık ayına göre ise %31,94 arttı. TÜFE’deki yıllık artış %51,97 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre ise enflasyon %64,91 oldu.

TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları açısından Ağustos ayında eğitim sektörü en yüksek fiyat artışına sahip ana grup olarak kaydedildi. Ağustos ayında bir önceki aya göre %11,34 artış gösteren eğitim grubu, aynı zamanda yıllık bazda da en fazla artış gösteren ana grup oldu ve %120,81 yükseldi. Buna karşılık, ulaştırma grubunda yıllık artış oranı %28,96 ile en düşük seviyede gerçekleşti.

Gıda ve Alkolsüz İçecekler

Ağustos ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu grup, fiyat artışlarının genellikle yüksek olduğu diğer harcama gruplarına göre daha stabil bir performans sergiledi.

TÜİK’in enflasyon verilerini yayımlaması öncesinde, Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kendi enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG’a göre, Ağustos ayında günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGRUP Fiyat Endeksi (E-TÜFE) %3,47 arttı. ENAG, yıllık enflasyon oranını ise %90,35 olarak hesapladı.