DİSK-AR, TÜİK’in Enflasyon Rakamlarının Gerçek Enflasyonu Yansıtmıyor

DİSK-AR, kendi enflasyon hesaplamalarını açıkladı ve TÜİK’in açıkladığı rakamların “gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak” olduğunu belirtti. TÜİK’in 2024 Ağustos dönemi ortalama resmi enflasyon oranı yüzde 52 olarak açıklanmasına rağmen, DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre ana grup ve alt grup maddelerinin 89’undaki artış, ortalama enflasyonun üzerinde gerçekleşmiş durumda.

Son bir yılda en yüksek artış şehir gazı ve doğalgazda görülmüştür. Hükümetin genel seçimler öncesi doğalgaz faturalarını sıfırlaması sonucu, TÜİK doğalgaz fiyatını “sıfır” olarak hesaplamıştır. Bu nedenle şehir gazı ve doğalgazdaki bir yıllık artış yüzde 7,8 milyon gibi olağanüstü bir seviyeye ulaşmıştır. Bu devasa artış sonrası, bir yılda en yüksek artışın görüldüğü ilk grup şehir gazı ve doğalgaz (yüzde 495,8) olmuştur. Diğer önemli artışlar ise üniversite eğitimi (yüzde 227,4), konut sigortası (yüzde 143,1), elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (yüzde 127,3) ve kiracı tarafından ödenen gerçek kira (yüzde 121,3) gibi kalemlerde yaşanmıştır.

Gıda Enflasyonu ve Gelir Grupları

TÜİK, Ağustos 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 44,8 olarak açıkladı. Ancak DİSK-AR’a göre bu oran, halkın hissettiği enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzaktır. DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre, emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 61,9 iken, üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 50,1 olarak gerçekleşmiştir. Düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 62,7, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 79,7 olarak belirlenmiştir.