“The Lancet” adlı dergide yayımlanan bir araÅŸtırma, gençler arasında ruhsal hastalıkların artışına dikkat çekti. Birçok ülkeden uzmanın katkıda bulunduÄŸu bu çalışma, nesiller arası eÅŸitsizlik, sosyal medyanın yaygınlaÅŸması, güvencesiz istihdam ve iklim krizinin, gençler arasında ruhsal hastalıklarda tehlikeli ve endiÅŸe verici bir küresel artışa yol açtığını ortaya koydu.
10-24 yaÅŸ aralığındaki kiÅŸilerin saÄŸlık sorunlarının yüzde 45’ini ruhsal hastalıklar oluÅŸturuyor. Ancak, araÅŸtırma küresel saÄŸlık bütçelerinin yalnızca yüzde 2’sinin bu alandaki hizmetlere ayrıldığını vurguluyor. Bu durum, gençlerin saÄŸlığı ve refahı için birincil tehdit olarak deÄŸerlendiriliyor ve tehlikeli bir aÅŸamaya geçtiÄŸi ifade ediliyor.
AraÅŸtırmacılardan Patrick McGorry, ruhsal hastalıkların artışının en ciddi halk saÄŸlığı sorunu olduÄŸunu belirtiyor. McGorry’ye göre, saÄŸlığın hızla kötüleÅŸmesi diyabet ya da kanser gibi baÅŸka bir alanda olsaydı, hükümetler tarafından etkili önlemler alınırdı. Bir baÅŸka araÅŸtırmacı Srividya Iyer ise gençlerin ruh saÄŸlığının ihmal edilmesinin, kısmen ruh saÄŸlığına yeterince yatırım yapılmamasından kaynaklandığını ve bunun tüm dünyada gözlemlenen bir sorun olduÄŸunu ifade ediyor.
Gençler arasında ruhsal hastalıkların artışı, günümüzün en ciddi halk sağlığı sorunlarından biridir. Bu durumun kontrol altına alınabilmesi için küresel sağlık politikalarının gözden geçirilmesi ve ruh sağlığı hizmetlerine yapılacak yatırımın artırılması gerekiyor.