New York Times’tan KılıçdaroÄŸlu analizi: ErdoÄŸan’ın antitezi

14 Mayıs seçimleri için geri sayım baÅŸlamışken New York Times, Millet Ä°ttifakı’nın cumhurbaÅŸkanı adayı Kemal KılıçdaroÄŸlu üzerine bir analiz yayınladı. KılıçdaroÄŸlu’nu, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın zıttı olarak niteleyen The Times, iki adayın farklılıklarını yazdı

Önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı yerinden etmeyi hedefleyen ana muhalefet adayı, Türkiye’nin uzun süreli liderinin mirasını geri alma ve demokrasiyi güçlendirmeye, hayat pahalılığı krizini hafifletmeye ve yolsuzlukla mücadeleye odaklanma sözü verdi. Aday Kemal KılıçdaroÄŸlu, cumhurbaÅŸkanının sert adam kiÅŸiliÄŸinden bıkmış olabilecek seçmenleri çekmeyi hedefliyor ve sadece ErdoÄŸan karşıtı olarak deÄŸil, aynı zamanda onun zıttı olarak da kampanya yürütüyor: BeÅŸ yıllık tek bir dönemden sonra emekli olmayı planladığını söyleyen sakin bir halk adamı.

69 yaşındaki ErdoÄŸan, gücünü sergilediÄŸi ve onu diÄŸer dünya liderleri arasına sokan ortamlarda baÅŸarılı olurken, 74 yaşındaki KılıçdaroÄŸlu, elinde bir bardak çay ve arkasındaki fırından sarkan bulaşık havlularıyla mütevazı mutfağından seçmenlere hitap ediyor. Eski devlet memuru, yakın zamanda yayınlanan bir mutfak videosunda “Demokrasimiz, ekonomimiz, yargı sistemimiz ve özgürlüklerimiz ErdoÄŸan’ın ağır tehdidi altında. Devleti yeniden ayaÄŸa kaldırıp yaraları saracağım ve insanlara yaÅŸama sevincini geri vereceÄŸim” dedi.

Ãœlkeyi yeniden ÅŸekillendirebilir

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri ve ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı ve parlamento seçimleri ülkeyi büyük ölçüde yeniden ÅŸekillendirebilir, zira kamuoyu yoklamaları ErdoÄŸan’ın 20 yıldır Türkiye’nin en önemli siyasetçisi olarak sandıkta her zamankinden daha savunmasız olduÄŸunu gösteriyor.

Birçok ekonomistin hükümetin mali yönetimine baÄŸladığı kronik enflasyon yüzde 50’ye ulaÅŸmış ve aile bütçelerini eriterek seçmenleri kızdırdı. Åžubat ayında Türkiye’de 50 binden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olan yıkıcı depremler, yavaÅŸ müdahaleye yönelik öfkeyi tetikledi ve hükümetin kötü inÅŸaat uygulamalarını engellemedeki baÅŸarısızlığının ölü sayısını artırıp artırmadığına dair soruları gündeme getirdi.

ErdoÄŸan’ın yönetimde olduÄŸu yıllar onu Türk dış politikasının yüzü haline getirirken, destekçileri Türkiye’nin küresel itibarını artırdığını söylüyor, eleÅŸtirenler ise onu dış iliÅŸkileri aşırı kiÅŸiselleÅŸtirmekle ve diplomatik kurumları zayıflatmakla suçluyor. ErdoÄŸan, aralarındaki savaÅŸa raÄŸmen Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüşürken Ukrayna ile baÄŸlarını korudu. NATO’nun geniÅŸlemesini engellemek için Türkiye’nin vetosunu kullandı ve müttefiklerinin sadakatini sorgulamasına neden oldu. KılıçdaroÄŸlu ülkeyi farklı bir ÅŸekilde yöneteceÄŸine söz verdi ve birçok vatandaşın deÄŸiÅŸime hazır olduÄŸunu düşünüyor.

“Önce ErdoÄŸan’la yüzleÅŸmek zorunda”

Ancak önce, devlet üzerindeki kontrolünü sıkılaÅŸtıran ve kaynaklarını kampanyası için seferber edebilen usta bir kampanyacı olan ErdoÄŸan’la yüzleÅŸmek zorunda. Brookings Enstitüsü’nde Türkiye uzmanı olan Aslı AydıntaÅŸbaÅŸ “KılıçdaroÄŸlu ErdoÄŸan’ın antitezi. ErdoÄŸan’ın sert siyasi saldırganlığına karşılık KılıçdaroÄŸlu yumuÅŸak dilli bir beyefendi. Platformu açısından sadece demokrat deÄŸil, aynı zamanda birleÅŸtirici olmayı vaat ediyor” diye konuÅŸtu.

Son kamuoyu yoklamaları KılıçdaroÄŸlu’nun az farkla önde olduÄŸunu gösteriyor. DiÄŸer iki aday da yarışıyor. Birinin fazla oy alması beklenmiyor. DiÄŸeri ise KılıçdaroÄŸlu’nun partisinin eski bir üyesi ve bazı tahminlere göre muhalefetin oylarını çekerek KılıçdaroÄŸlu’nun ilk turda çoÄŸunluÄŸu elde etmesini engelleyebilir ve 28 Mayıs’ta ErdoÄŸan ile ikinci tura kalmasına neden olabilir.

Dokuz seçim kaybetti

ErdoÄŸan üçüncü, beÅŸ yıllık dönemini istiyor. KılıçdaroÄŸlu ise torunlarıyla vakit geçirebilmek için bir dönem sonra emekli olacağına söz verdi. KılıçdaroÄŸlu 2010 yılından bu yana, ErdoÄŸan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından sandıkta düzenli olarak yenilgiye uÄŸratılan en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) liderliÄŸini yürütüyor. KılıçdaroÄŸlu 2009 yılında Türkiye’nin en büyük ÅŸehri ve ekonomik lokomotifi olan Ä°stanbul’un belediye baÅŸkanlığı yarışını kaybetti. Partisinin adayları da 2014’te Ä°stanbul’da ve 2014 ve 2018’de ErdoÄŸan’a karşı cumhurbaÅŸkanlığı yarışlarında kaybetti.

CHP 2011’den bu yana yapılan dört seçimde meclisteki sandalye sayısını önemli ölçüde artıramadı ve ErdoÄŸan’ın yetkilerini geniÅŸleten referandumları iki kez engelleyemedi. ErdoÄŸan, 2019’da ülke çapında yapılacak yerel seçimler öncesinde KılıçdaroÄŸlu’nun sicilini hedef aldı. KılıçdaroÄŸlu’na hitaben “Sen bir koyunu bile güdemezsin. Dokuz seçim kaybettiniz. Åžimdi onuncuyu da kaybedeceksin” ifadelerini kullandı.

Muhalefet destekçileri, 2019 seçimlerinin zafer için bir ÅŸablon sunduÄŸunu, çünkü muhalefetin Türkiye’nin en büyük iki ÅŸehri olan baÅŸkent Ankara ve ErdoÄŸan’ın 1990’larda belediye baÅŸkanı olarak kendi siyasi kariyerini baÅŸlattığı Ä°stanbul da dahil olmak üzere bir dizi ÅŸehirde ErdoÄŸan’ın adaylarını maÄŸlup ettiÄŸini söylüyor. GeleceÄŸe dair belki de bir baÅŸka ipucu veren, hükümetin seçim komisyonu Ä°stanbul’da 2019 sonuçlarını usulsüzlük iddiasıyla geçersiz kıldı ve yeniden yapılması çaÄŸrısında bulundu. Muhalefet bunu da kazandı.

KılıçdaroÄŸlu, cumhurbaÅŸkanının sadık adamlarını harekete geçirmemek için ErdoÄŸan’a nadiren ismen saldırıyor. Ancak 6 Åžubat’ta Türkiye’nin güneyinde meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra ErdoÄŸan’ı ülkeyi bu tür felaketlere karşı savunmasız bırakan politikalar izlemekle suçladı. ErdoÄŸan’ın görev süresi boyunca inÅŸaat sektörünün ekonomi politikalarında önemli bir rol oynaması, ekonomik büyüme için güvenlik standartlarının göz ardı edilip edilmediÄŸi sorusunu gündeme getirdi. KılıçdaroÄŸlu deprem bölgesine yaptığı bir ziyaret sırasında, “Tüm bunlardan sorumlu olan tek bir kiÅŸi var. ErdoÄŸan ne zaman bu ülkeyi dibe çekse birlik çaÄŸrısı yapıyor” dedi.

Hem ErdoÄŸan hem de KılıçdaroÄŸlu, ilki Ä°stanbul’un yoksul bir mahallesinde, ikincisi ise Türkiye’nin orta kesimlerindeki izole bir köyde, yoksul bir ÅŸekilde büyüdü. KılıçdaroÄŸlu, çocukken yıllarca aynı çift ayakkabıyı giydiÄŸini söyledi. Ankara’da üniversitede ekonomi okurken, ulaşımdan tasarruf etmek için her yere yürüyerek gitmiÅŸ. KonuÅŸmalarını genellikle kullanılmış kağıtların arkasına yazıyor. Ãœniversiteden sonra yaklaşık 30 yıl devlet memuru olarak çalıştı ve Türkiye’nin sosyal güvenlik idaresini yönetti.

KılıçdaroÄŸlu’nun göze çarpan mali alçakgönüllülüğü onu, Beyaz Saray, Kremlin ve Buckingham Sarayı’ndan daha büyük yeni bir cumhurbaÅŸkanlığı sarayı için yüz milyonlarca dolar harcayan ve gösteriÅŸli bir tavır sergileyen ErdoÄŸan’dan ayırıyor. Kamu hizmetinden emekli olduktan sonra parlamentoya giren KılıçdaroÄŸlu, yolsuzluk iddiaları bulunan yönetici ve yetkililerle canlı yayında yüzleÅŸerek ülkenin dikkatini çekti. 2010 yılında, bir seks kaseti skandalının selefini istifaya zorlamasının ardından KılıçdaroÄŸlu, 100 yıl önce Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun çöküşünün ardından Türkiye’yi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi CHP’nin başına geçti.

2017 yılında, 69 yaşındayken, bir parlamenter arkadaşının casusluk suçlamalarıyla tutuklanmasını protesto etmek için 23 günde Ankara’dan Ä°stanbul’a 250 milden fazla yürüdü ve adalet yazılı bir pankart taşıdı. Yürüyüş büyük bir mitingle sona erdi. EleÅŸtirmenler KılıçdaroÄŸlu’nun milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıran yasaya oy vererek meslektaşının ve diÄŸer siyasi figürlerin tutuklanmasının önünü açtığını belirttiler. Aynı yıl, ErdoÄŸan’ın yetkilerini geniÅŸleten bir referandumun sonuçlarıyla ilgili hile iddiaları gündeme geldi ancak KılıçdaroÄŸlu önemli bir itirazda bulunmadı.

“Cehennemin kapılarını kapatma seçimi”

KılıçdaroÄŸlu’nun ErdoÄŸan hükümetine karşı sık sık cılız meydan okumaları, seçimlerde ErdoÄŸan’dan gelebilecek manevralara karşı durma kabiliyeti konusunda soru iÅŸaretleri yarattı. Ä°stanbul’daki Kadir Has Ãœniversitesi’nde uluslararası iliÅŸkiler alanında öğretim görevlisi olan Soli Özel, “ÇoÄŸu zaman aşırı ihtiyatlı bir bürokratın elindeyiz” dedi. Ancak ÅŸimdilik KılıçdaroÄŸlu, ErdoÄŸan’a karşı bir deÄŸiÅŸim isteyen Türklerin tek umudu. Özel, “Bu seçim cennetin kapılarını açma seçimi deÄŸil. Bu seçim cehennemin kapılarını kapatma seçimi” diye konuÅŸtu.