Kızılay, Etimesgut’taki çadır fabrikasını AKP’li belediye meclis üyesine kiralamış

Depremde çadır satan Kızılay’ın Etimesgut’taki çadır fabrikasını AKP’li belediye meclis üyesine kiraladığı ortaya çıktı. Ayrıca Kızılay aracılığı ile Ümraniye’de taksi durakları yapılmış.

Depremzedeler yardım belerken çadır sattığı, konserve gıda sattığı gibi skandallarla ve bu konular hakkında yapılan açıklamalarla gündemden düşmeyen Kızılay’ın yeni “icraatları” ortaya dökülüyor. Avrupa’nın en büyük çadır üretim tesislerinin sahibi Kızılay’ın Ankara Etimesgut’taki çadır fabrikasını yandaşa kiraladığı ortaya çıktı. Kızılay ayrıca, AKP’li Ümraniye Belediyesinin TEB’in şartlı bağışıyla taksi durakları yapmasına aracı olmuş.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Kızılay’ın Etimesgut’taki çadır fabrikasını uzun bir süredir AKP Keçiören ilçe teşkilatı kurucularından olan ve halen Keçiören Belediyes’nin AKP’li meclis üyesi olan Ali Gökşin işletiyor. AKP’li Gökşin, Kızılay’ın fabrikasında ürettiği çadırları Kızılay’a satıyor. Kızılay da satın aldığı çadırları AFAD’a satıyor.

AFAD’a sattığı çoğu çadırı buraya yaptırmış

Kızılay Yönetim Kurulu tutanaklarına göre, Kızılay 2016, 2017 ve 2019 tarihlerinde Ali Gökşin ile ailesinin sahibi olduğu Tuğba Çanta isimli şirkete çadır üretim sözleşmesi imzaladı. Yönetim kurulu tutanaklarında yer alan bilgilere göre Kızılay, o yıllarda AFAD’a satacağı 18 bin 830 çadırı Tuğba Çanta’ya ürettirdi. Gazeteci Murat Ağırel ise Kızılay’ın AFAD’a satacağı 120 bin çadır için 2022’nin eylül-ekim aylarında yaptığı ihaleler, yine Tuğba Çanta’nın aldığını duyurmuştu.

Yani aslında 2016’dan beri Kızılay’ın AFAD’a sattığı çadırların çok büyük bir kısmını AKP’li Gökşin’in sahibi olduğu Tuğba Çanta üretti ve üretmeye de devam ediyor.

Kızılay’ın yönetim Kurulu kararlarında dikkatleri çeken kısım ise “Tuğba Çanta üretim tesislerimizdeki mevcut makine parkurlarında çadır üretimine başlamıştır” ifadeleri oldu. Yani AKP’li Gökşin, Kızılay’ın kendi personeli ve yöneticileri olmasına rağmen Kızılay’ın çadır fabrikasında üretim yapıyor.

Ali Gökşin: Yüklü çadır siparişi olduğunda yetiştiremiyorlar

BirGün’ün ulaştığı Ali Gökşin ise “Normal süreçte Kızılay kendisi üretim yapıyor. Yüklü çadır siparişi olduğunda kendisi yetiştiremiyor ve ihaleye açıyor. 2016’dan beri 3-5 çadır ihalesini aldık. Kızılay çadır üretim tesislerini bize kiraya veriyor, bize teslim ediyor. Şu anda da biz üretim yapıyoruz ama Kızılay’ın kendi personeli de üretim yapıyor. Çadır fabrikasındaki 3-4 hangarın 1-2 tanesi bizim. Ayrıca kendi fabrikamız da var, orada da üretim yapıyoruz” dedi. Gökşin tartışmaların merkezinde olan Kızılay’a dair de şu değerlendirmeyi yaptı: “Çadır zor bir iş zaten. Yazık oldu Kızılay’a, kendilerini anlatamadılar. Kızılay hepimizin malı… Batırmanın, yerin dibine geçirmenin ne manası var?”

Eski Yönetimi Kurulu Üyesi: Yanlış dedim dinlemediler

Kızılay’ın 2019 yılına kadar yönetim kurulu üyesi olan Sabahattin Tezdiğ ise Kızılay’ın fabrikasını kiralamasını şöyle değerlendirdi: “Kızılay fabrikasını bir şirkete işlettiriyor. Yani kendi tesisini bir şirkete veriyor. Tesiste çalışan personel de bu şirketin elemanları. Yönetici olduğum dönemde ‘Kurumun kendi üretimin tesisi ve personeli varken bu tesisi başka bir şirkete kullandırması ve üretim yaptırması yanlış’ dedim ama dinlemediler. Ben tüm bu işlemlere itiraz ettim, itirazlarımı kayıt altına aldırdım. Ancak çoğunluk kararıyla yönetim kurulunda kabul edildi. Cumhuriyet savcıları Kızılay’ın yönetim kararlarını incelendiğinde çok sayıda buna benzer usulsüzlük ile birlikte itirazlarımızı da görecektir.”

Ümraniye’de taksi duraklarında kızılay logosu

Öte yandan Kızılay’ın ayrıca, AKP’li Ümraniye Belediyesinin TEB’in şartlı bağışıyla taksi durakları yapmasına aracı olduğu da ortaya çıktı.

Birgün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre, İstanbul Ümraniye’de 2019 yerel seçimlerinde Belediye Başkan adayı İsmet Yıldırım, taksi duraklarını yenileyeceğini vaadini verdi. Bir süre sonra ise taksi duraklarının yapımına başlandı ve 8 Nisan 2021 tarihinde Ümraniye Belediyesi resmi web sitesi üzerinden 5 mahallenin taksi durağını yenilediğini, 1 mahallede durak inşaatının devam ettiğini duyurdu. Taksi duraklarının üzerinde Ümraniye Belediyesi logosunun yanında Kızılay Beykoz (Avrasya) Şubesi’nin logosunun olduğunu fark eden yurttaşlar, konuyu sosyal medyada gündeme getirdi.

Ümraniye Kent Savunması sözcüsü Bulut Okuducu bağışı yapanın Türk Ekonomi Bankası (TEB) olduğunu belirterek, “Bu banka neden bağış yaparak taksi durağı yaptırıyor sorusunun cevabı Ümraniye Belediyesi’nin Web sitesinde duyurduğu ATM’li taksi durağı projesinde karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

“Kişi ya da kurumlar Kızılay’a yaptığı bağışın tamanını, ödeyeceği vergi matrahından düşebiliyor” diyen Okuducu, “Bu şirket farklı bir kuruma bağış yapsaydı sadece o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmını vergiden düşebilecekti. Kızılay üzerinden yaptığı şartlı bağış ile devlete ödenecek verginin tamamı Ümraniye Belediyesi’ne aktarıldı. Daha önce Ensar Vakfı’na benzer yöntemle bağış yapılmış Kızılay Başkanı’nın vergi kaçırma farklıdır, ‘vergiden kaçınma’ farklıdır yorumu uzun süre konuşulmuştu. Bu yöntemle, ilişkide olduğu şirketlerin devlete ödeyeceği vergiyi Ümraniye Belediyesi’ne aktarılması sağlandığı gibi ihalenin istenilen şirkete verilmesinin önü açılıyor. Yani banka devlete vergi vereceğine bunu belediyeye aktarıyor ve karşlığında taksi duraklarına ATM koyuyor. Devletten vergi kaçırlıyor” şeklinde konuştu. Okuducu, “Kızılay bu milletin kurumudur. Ümraniye Belediyesi’ne taksi durağı yapılması için vergi avantajı sağlanılan aracı kurum değildir. Belediyelerin veya şirketlerin paravanı olarak kullanılamaz” ifadelerini kullandı.