Hanehalkı çalışan sayısı, asgari ücretle yoksulluk…

TÜİK’in Hanehalkı Ä°ÅŸgücü AraÅŸtırması’na göre, 2023 yılı Ocak ayında 15 ve daha yukarı yaÅŸtaki kiÅŸilerde iÅŸsiz sayısı 3 milyon 424 bin kiÅŸiye geriledi. Ä°ÅŸsizlik oranı ise %9,7 oldu. Ancak DÄ°SK’in raporuna göre, iÅŸsiz sayısı 8,7 milyonu aÅŸtı. Bu farkın nedeni, TÜİK’in iÅŸsiz tanımının dar olması ve iÅŸ aramayı bırakan, çalışmaya hazır olmayan veya kayıt dışı çalışan kiÅŸileri iÅŸsiz saymaması.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, asgari ücretli çalışanların sayısının sürekli abartıldığını iddia etti. Işıkhan, “SSK (4a) statüsünde 16,4 milyon çalışan bulunurken, 6,6 milyonu asgari ücretli. Yani yüzde 50-60’lar yanlış. Asgari ücretle çalışan kardeÅŸlerimizin oranı yüzde 40’tır.” dedi. Ancak bu rakamlar da tam olarak doÄŸru deÄŸil. Çünkü asgari ücretli çalışanların bir kısmı kayıt dışı olduÄŸu için SSK’ya bildirilmeyebiliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın sitesinde ise, Türkiye’de haneye gelir getiren kiÅŸilerin oranları paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’de hanelerin %56,6’sında sadece bir kiÅŸi gelir getiriyor. Hanelerin %32,7’sinde iki kiÅŸi, %7,5’inde üç kiÅŸi, %1,9’unda dört kiÅŸi ve %1,3’ünde beÅŸ veya daha fazla kiÅŸi gelir getiriyor. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’de hanelerin çoÄŸunda tek bir kiÅŸi hem kendisini hem de ailesini geçindirmek zorunda.

Bu veriler ışığında, Türkiye’de hanehalkı gelirinin dağılımının oldukça eÅŸitsiz olduÄŸunu söyleyebiliriz. Asgari ücretli çalışanların sayısı artarken alım gücünün düşmesiyle gelirleri açlık sınıfında bir yaÅŸam saÄŸlıyor…