Tanrıkulu’ndan 23 Nisan Mesajı: “Çocuklarımız Yoksulluk, İstismar ve Ölümle Karşı Karşıya”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de çocukların karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti. Tanrıkulu, “Çocuklar mutlu değil. Refah içinde değiller. Bizim görevimiz, çocuklarımız için daha adil ve insanca bir Türkiye yaratmaktır” dedi.

“Bayram var ama çocuklar mutlu değil”

23 Nisan’ın dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, Türkiye’deki gerçek tabloya dikkat çekerek, çocukların büyük kısmının bayram sevinci yaşamak yerine açlık, yoksulluk, istismar ve şiddetle yüzleştiğini ifade etti:

“İstismara uğruyorlar, eğitim imkanlarından yoksunlar, ölüyorlar, işçi olarak çalıştırılıyorlar. Geçen yıl yaklaşık 134 bin çocuk suça sürüklendi ve yargılandı. Bunlardan 41 bini mahkum oldu. 42 bin çocuk hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi. Çocuklar yargılanıyor, cezalandırılıyor.”

Çocuk yoksulluğu: “Evlerine meyve girmiyor”

Tanrıkulu, çocukların temel gıdaya ve giyime erişimde yaşadığı zorluklara ilişkin çarpıcı veriler de paylaştı:

  • “Her 10 haneden biri çocuğuna taze meyve ve sebze yediremiyor.”
  • “Her 5 aileden biri çocuğunu tatile götüremiyor.”
  • “Her 5 aileden biri çocuğuna yeni giysi ve ayakkabı alamıyor.”

Bu verilerin Türk Tabipler Birliği’nin yayımladığı raporlardan alındığını belirten Tanrıkulu, bu durumun çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini doğrudan etkilediğini söyledi.

Çocuk işçiliği ve şiddet: “Geçen yıl 71 çocuk iş cinayetlerinde öldü”

Tanrıkulu’nun açıklamasında çocuk işçiliğine dair veriler de yer aldı. Buna göre:

  • 2024 yılında en az 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
  • Bu yılın ilk üç ayında ise 23 çocuk erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.
  • FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin verilerine göre 2024 yılı genelinde 717 çocuk çeşitli nedenlerle yaşamını kaybetti.

Bu tabloyu “kabul edilemez” olarak nitelendiren Tanrıkulu, çocuk ölümlerinin “olağanlaşmasına” karşı toplumsal bir seferberlik gerektiğini vurguladı.

“Gözlerinden öpüyorum, ama bu yetmez”

Tanrıkulu açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bizlere düşen görev, çocuklarımız için refah içinde, mutlu, eğitim olanaklarına sahip, barınma olanaklarına sahip bir Türkiye yaratmak. Bunun için mücadele edeceğiz. Bütün çocukların bayramını kutluyorum. Gözlerinden öpüyorum.”