Gazetecilere bir ayda 30 yıl 8 ay hapis cezası verildi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gazetecilere yönelik Kasım ayı hak ihlali raporunu yayımladı. Sadece bir ay içerisinde yargılanan 11 gazeteciye 30 yıl 8 ay 4 gün ceza verildi, 124 gazeteci mahkeme karşısına çıktı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kasım 2022 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre sadece bir ay içerisinde 11 gazeteciye 30 yıl 8, ay 4 gün hapis cezası verildi. Cezaevlerinde 87 gazeteci bulunuyor. DFG’den yapılan değerlendirmede “AKP-MHP iktidarının seçime savaşla girme isteği gazetecileri hedef haline getirmiştir” denildi.

DFG raporunun yaşam hakkı ve güvenliğe yönelik ihlaler kısmında Kasım ayında dört gazeteci gözaltına alındı. Sekiz gazeteci haber takibi esnasında engellendi. Bu ayda üç gazeteci kötü muameleye maruz kalırken üç gazeteci de tehdit edildi.

Öte yandan gazetecilerin mesleki çalışmalarına karşı cezalandırmalar da Kasım ayında devam etti. Toplam 44 davada 124 gazeteci yargılandı. Bu gazetecilerin 11’ine toplamda 30 yış 8 ay 4 gün hapis cezası verildi.

Raporda 179 habere erişim engeli getirildiği bilgisi de yer aldı. Sosyal medya içeriklerinin 10’una erişim engeli getirilirken RTÜK, birer yayın yasağı ve inceleme kararı aldı.

“AKP-MHP İktidarının seçime savaşla girme isteği gazetecileri hedef haline getirdi”

DFG rapora ilişkin değerlendirmesinde, 28 yıl önce bugün büroları bombalanan Özgür Ülke gazetesini hatırlatarak, “O gün o saldırılara ses çıkarmayanlar bugüne ‘Sansür yasası’ denilen basını tümden susturma girişimlerini onaylamış oldular” ifadelerine yer verdi.

DFG, 8 Haziran’da Diyarbakır’da 16 ve 25 Ekim Ankara’da 9 gazetecinin durumuna ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“AKP-MHP iktidarının seçime savaşla girme isteği gazetecileri hedef haline getirmiştir. Kendi yarattığı tek tip medyasına inat, hakikatin izini süren gerçeklerin peşinden koşan özgür basın geleneğinin takipçisi olan gazeteciler hedef haline getirilerek ya tutuklanıyor ya da katlediliyor. 8 Haziran’da Diyarbakır’da düzenlenen operasyonda 16, 25 Ekim’de Ankara merkezli operasyonda ise 16 meslektaşımız tutuklandı. Haziran ayında tutuklanan meslektaşlarımızın iddianameleri 5 ayı aşkın süredir hazırlanmadı. 29 Ekim’de tutuklanan 9 meslektaşımızın tutukluluğuna yapılan itiraz ise savcı izinde olduğu gerekçesiyle yanıtlanmadı. İddianamelere koyacak suçlama bulamayan ve iktidarın savunuculuğunu yapan yargı gazetecilerin mesleklerini yapmasının önüne geçmeye çalışıyor. Bu durumu kabul etmediğimizi bir kez daha haykırıyor ve tüm tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. “