Dünyada sosyal medya yasakları ile öne çıkan ülkeler hangileri?

Sosyal medya günümüz dünyasında son derece güçlü bir iletişim aracı. Tek bir tıkla bilgi ve fikirlerin binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşması kısa bir süre öncesine kadar neredeyse imkansızdı. Sosyal medya insanlar arası etkileşimi artık geri dönülemeyecek şekilde değiştirdi.

Özellikle Z kuşağı olarak adlandırılan 2000 sonrası doğan gençler arasında sosyal medya X kuşağında olduğu gibi ilkokul arkadaşlarını tekrar bulmanın ya da Y kuşağı gibi mesajını daha geniş kitlelere ulaştırmanın çok ötesine geçmiş durumda. Sosyal medya Z kuşağı için yaşı daha ileri olan insanlar gibi sonradan öğrenilen bir dil değil neredeyse anadili konumunda.

Bu kuşak beğenisini, öfkesini, kaygılarını, ümitlerini, korkularını kısacası her türlü fikir ve duygularını sosyal medya üzerinden göstermeye ve bunlara kitlesellik kazandırmaya çok yatkın.

Sosyal medyanın bireylere, şirketlere, devletlere ve sivil toplum kuruluşlarına açtığı kapıların sınırı yok fakat bu açılan kapılar bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Sosyal medya üzerinde paylaşılan bilgi ve fikirlerin kontrolü çok zor olduğu için bazı yönetimler çareyi toptan yasaklamada buluyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “yalanın, iftiranın, kiÅŸilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiÄŸi bu mecraların bir düzene sokulması ÅŸarttır. Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, parlamentomuzdan bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz” sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateÅŸlerken sosyal medyayı yasaklayan diÄŸer ülkeler hangileri sorusunu da akıllara getirdi.

Dünya genelinde sosyal medya üzerinde yasaklar uygulayan ülkelerin büyük çoğunluğunda otoriter yönetimler olması dikkat çekiyor. İşte sosyal medyaya yasaklar getiren ülkelerden öne çıkanlar:

Kuzey Kore

Kuzey Kore sosyal medyayı yasaklayan ülkelerin tartışmasız ilk sırasında yer alıyor. Dahası yasaklar sadece sosyal medya ile sınırlı deÄŸil. Ãœlkede ziyaret edilebilen internet sitesi sayısı 30’un altında. Kuzey Kore’de Facebook, YouTube ve Twitter 2016 yılından beri yasaklı. Ãœlkedeki internet kullanımı ağırlıklı olarak hükümet görevliler ve askeri personele sunulmuÅŸ durumda. Halktan da çok sınırlı sayıda kiÅŸinin internet eriÅŸimi var ve onlar da devlet tarafından izin verilen yerel aÄŸ üzerinden izinli sitelere girebiliyor.

Eritre

Eritre Afrika’nın dış dünyaya en kapalı ülkesi olma ünvanını taşıyor. 1993 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana devlet baÅŸkanı olan Isaias Awferki sık sık hem BirleÅŸmiÅŸ Milletler hem de Uluslararası Af gibi sivil toplum kuruluÅŸları tarafından insan hakları ihlaliyle suçlanıyor. Ãœlkede mobil internet eriÅŸimi tamamen yasak ve sadece “dial-up” olarak adlandırılan telefon hatları üzerinden çok yavaÅŸ internet eriÅŸimine müsade ediliyor.

Çin

Çin’deki sosyal medya kısıtlamaları dünyadaki en kapsamlı yasaklardan biri konumunda. Çin bu yasakları çok sayıda ve farklı isim altında yürürlüğe soktuÄŸu hukuki ve idari kararlarla yapması da Pekin yönetimini ayrı bir kategoriye yerleÅŸtiriyor. Ãœlkede internet altyapısının geliÅŸmiÅŸ ve kullanımının oldukça yaygın olmasına raÄŸmen IP’lerin bloklanması, arama sonuçlarının filtrelenmesi, içeriklerin silinmesi hatta Çin karşıtı sorgulamaların yönlendirilmesi gibi uygulamalar yoÄŸun olarak kullanılıyor. Bu nedenle ‘Siber Çin Seddi’ ifadesi yaygın olarak kullanılmaya baÅŸlandı. Ãœlkede Google, Facebook, Twitter, Instagram’ın yanı sıra New York Times, Wikipedia gibi binlerce yurtdışı kaynaklı site yasaklı durumda.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da binlerce internet sitesi Ä°slam inancına aykırı olduÄŸu gerekçesiyle yasaklı durumda. Bunun yanısıra kraliyet ailesini eleÅŸtiren içerikleri barındıran sitelere eriÅŸim de sık sık engelleniyor. Suudi Arabistan’daki tüm veri transferi İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından kontrol edilen bir yönlendirici üzerinden geçiyor. Hükümet yasaklı sitelerin tercüme edilerek filtrelerden geçmesini saÄŸlayan Google Translate ve Wikipedia gibi sitelere eriÅŸimi engelledi. YouTube ülkede yasaklı deÄŸil ama yerel ÅŸirketlerin bu platform üzerinde yayınladıkları içerikler sıkı denetim altında.

Ä°ran

Ä°ran’da içeriklerin ÅŸifrelendiÄŸi sosyal medya uygulamalarının neredeyse tamamı yasaklandı. 2013 yılı itibariyle dünyada en fazla ziyaret edilen 500 sitenin yaklaşık yarısına Ä°ran’dan eriÅŸim engellenmiÅŸ durumdaydı. Ayrıca Tahran yönetimi hükümet karşıtı gösteriler sırasında sık sık bölgesel ve geçici engellemelere baÅŸvuruyor.

Hindistan

Hindistan geçtiÄŸimiz yıl sonunda Cammu KeÅŸmir’de uyguladığı bölgesel internet kesintisini saymazsak genel olarak sosyal medya üzerinde kontrol uygulayan bir ülke olarak görülmüyor. Fakat geçtiÄŸimiz günlerde Çin ile yaÅŸanan sınır geriliminin ardından aralarında ülkede çok popüler olan TikTok’un da bulunduÄŸu 59 Çin menÅŸeli uygulamaya yasak getirdi.