Daron Acemoğlu: Yapay Zekâ İnsanları Desteklemeli, Yükseltmeli, Tehdit Etmemeli


Yapay zekâ, son yıllarda hem teknoloji hem de ekonomi alanlarında büyük ilgi gören bir konu. Peki yapay zekâ, insanların işlerini nasıl etkileyecek? Bu sorunun cevabını arayan ünlü ekonomist ve MIT profesörü Daron Acemoğlu, Financial Times gazetesine verdiği röportajda yapay zekânın geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Acemoğlu, yapay zekânın sadece insanların yerini almak için değil, onlara yardımcı olmak ve üretkenliklerini artırmak için kullanılması gerektiğini savundu. Örneğin, yapay zekânın öğretmenlere her öğrenci için kişiselleştirilmiş ders planları hazırlamada veya hemşirelere hastalıkları teşhis etmede daha fazla rol vermesi gerektiğini söyledi.

Acemoğlu, teknolojinin insanların becerilerini ve katkılarını yükseltmeye çalışması gerektiğini belirtti. “Bence bir marangozun, bahçıvanın, elektrikçinin veya yazarın becerileri, insanlığın en büyük başarıları ve bence bu becerileri ve katkıları yükseltmeye çalışmalıyız” dedi.

Acemoğlu, 30 yılı aşkın bir süredir teknoloji üzerine düşündüğünü ve bunun yanında siyaset, ekonomi, demokrasi, çatışma gibi konuları da araştırdığını anlattı. Nobel Ödülü’nün habercisi olan John Bates Clark Madalyası’nın sahibi olan Acemoğlu, yapay zekânın toplumsal ve ekonomik etkilerini de değerlendirdi.

Acemoğlu’na göre yapay zekâ, çalışanların söz sahibi olduğu bir ortam yaratılmasını gerektiriyor. Aksi takdirde teknoloji, eşitsizliği artırabilir ve demokrasiyi tehlikeye atabilir. Acemoğlu, “Teknolojiyi sadece kâr maksimizasyonu için değil, insanların refahını artırmak için kullanmalıyız” diye konuştu.