Çinli bilim insanları balonlarla yakın uzayda canlı varlıkların hayatta kalmasını araştırdı

Çinli bilim insanları, Dünya’nın yakın uzayında tasarladıkları balonla taşınan bir deneyle, daha iyi dünya dışı yaÅŸam araÅŸtırmalarının yolunu açıyor.

Çin Bilimler Akademisi’nden bilim insanları, biyolojik açığa çıkarma deneyi için tasarladıkları, dünyada türünün ilk örneÄŸi olan balon platformunu 2019’dan bu yana Çin’in kuzeyindeki İç MoÄŸolistan Özerk Bölgesi’ne ve Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai Eyaleti’ne dört kez gönderdi.

Bilim insanları, bir tür manyetotaktik bakterinin bir kısmının, deniz seviyesinden yaklaşık 23 kilometre yükseklikteki ekstrem ortamda hayatta kaldığını belirledi.

Manyetotaktik bakteriler, biyolojik materyalle kaplanmış manyetozom adı verilen demir oksit nano parçacıklarını sentezliyor ve bunları dünyanın manyetik alanı yönünde gezinmek için bir pusula olarak kullanıyor.

Science Bulletin dergisinde yakın zamanda yayınlanan araştırmaya göre, deneyde diğer manyetik olmayan bakteri suşları öldü.

Gezegenimizin yakın uzayı (deniz seviyesinden 20 ila 100 kilometre yukarısı) bir dereceye kadar Mars yüzeyine benzeyen yüksek radyasyon, düşük basınç, soğukluk ve kuruluk özellikleriyle karakterize ediliyor.

Yapılan daha fazla analiz ile, hayatta kalan organizmaların boyutlarının, manyetik özelliklerinin ve manyetozom miktarlarının başkalaştığı ve muhtemelen bu organizmaları yüksek radyasyon tehlikesinden koruduğu ortaya çıktı.

AraÅŸtırmacılar, bakteri hücreleri içindeki biyolojik mineralizasyonun, Mars’ta bakteriyel hayatta kalma stratejilerinden biri olabileceÄŸini düşünüyor.

AraÅŸtırmacılar, organizmaların Mars’ta nasıl hayatta kalabileceÄŸini veya kalamayacağını araÅŸtırmanın, dünya dışı varlıkların potansiyel hayatta kalma stratejisini ve gezegenler arası canlı nakliyesini anlamamıza yardımcı olduÄŸunu belirtti.

AraÅŸtırmaya göre, ayrıca balonla taşınan platform gelecekte Venüs’ün atmosferinde yerinde yaÅŸam sondası olarak kullanılabilecek. (Xinhua)