Astronomlar güneş sisteminin yakınında büyük kısmı demirden oluşan bir gezegen keşfetti.
Science dergisinin haberine göre, yeni keşfedilen gezegen dünyaya 31 ışık yılı uzaklıkta. Haberde astronomların henüz gezegeni doğrudan göremedikleri ama yörüngesinde gezdiği yıldızın üzerindeki etkilerine bakarak, büyüklüğünü ve kütlesini tespit edebildikleri belirtildi.
Alman Aerospace Merkezi Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden Kristine Lam, “ölçümlerimize göre güneş sistemi dışındaki bu gezegenin dünyadan daha küçük ve daha az ağır. Büyük kısmı demirden oluşan Merkür’e benziyor olabilir” dedi.
“GJ 367 b,” adı verilen yeni gezegenin yörüngesi kırmızı cüce yıldızına o kadar yakın bir mesafeden geçiyor ki, yıldız etrafındaki bir turunu tamamlaması dünya saati ile sadece 8 saat sürüyor. Gezegenin yüzeyindeki sıcaklık 1,500 dereceye çıkabiliyor.
Lam, “bu gezegenin bir eriyik gezegen olduğunu düşünebiliriz. Belki de bir lavası var. Ve belki de bir atmosferi yok, ama bunları henüz bilemiyoruz. Bildiğim şey bu planet çok yoğun ve Merkür gibi bir iç yapısı var” dedi.
Astronomlar 22 Aralık’ta uzaya gönderilecek James Webb Uzay teleskobu ile yeni gezegen hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecek.
Princeton Üniversitesi astronomlarından Joshua Winn, astronomlar son yıllarda uzak yıldızların yörüngesinde dolayan yaklaşık 5 bin gezegen bulurken, bir Dünya gününden daha az bir zamanda yörüngesini tamamlayan gezegenlerin nadir bulunduğunu söyledi. Winn bazı insanların bu gezegenlere “sıcak Yeryüzü” dediğini belirten Winn, kendisinin bu gezegenleri şaşırtıcı derecede garip bulduğunu ifade etti.
“Kimse böyle gezegenlerin olacağını beklemiyordu. Bunların genellikle çok bilgi verici ya da gerçekleri açığa çıkarıcı olmaları da garip” diyen Winn, buna benzer bir gezegenin şimdi bulunduğu yerde meydana gelmesi imkansız gibi görünüyor çünkü bulundukları ortam basitçe katı maddelerin bir araya gelip birleşemeyecekleri kadar sıcak görünüyor dedi.
Güney sistemimizde en içteki gezegen olan Merkür’ün özellikle demir açısından zengin olmasının nedeninin uzun zamandır belirsiz olduğuna işaret eden Winn, “kimse Merkür’ün niçin böyle olduğunu bilmiyor. Venüs, Yeryüzü ve Mars’tan bile demir açısından daha zengin” dedi.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024