Eğitim Sen’den zorunlu din dersi seçimine tepki: Sorumlular görevden alınsın

Faik ReÅŸit Unat Ortaokulu öğrencilerine din dersi seçmeleri yönünde baskı yapıldığı iddialarına EÄŸitim Sen, “Hukuksuz uygulama durdurulsun, sorumlular görevden alınsın” diyerek tepki gösterdi.

Gazete Duvar’dan Didem Mercan‘ın özel haberine göre, Kadıköy Faik ReÅŸit Unat Ortaokulu’nda çarÅŸamba akÅŸamı yapılan seçmeli ders seçimlerinin din dersi seçilmediÄŸi gerekçesi ile iptal edildiÄŸi iddia edildi.

EÄŸitim Sen Okul Ä°ÅŸ Yeri Temsilcisi Deniz Özgür konu ile ilgili Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, “ÇarÅŸamba günü okul müdürü bizden acil toplantı istedi. Åžikayet olduÄŸunu söyledi ve seçmeli derslerin tekrar seçileceÄŸini söyledi. Çocuklar, istedikleri seçmeli derslere yer vermediÄŸi için yeniden planlama olacağı söylendi’’ dedi. Okuldaki din kültürü öğretmeninin öğrencilerin din kültürü dersini seçmemesini Cimer’e ÅŸikayet etmesi üzerine araya Ä°lçe Milli EÄŸitim’in girdiÄŸini belirten Özgür, ‘’Bu konu Ankara’da Din Ä°ÅŸleri Müdürlüğü’ne kadar ÅŸikayet edilmiÅŸ. ‘Okulda din kültürü seçen öğrenciler var ama dersi açtırmıyorlar’ seklinde söylenmiş’’ dedi.

‘İlçe seçim özgürlüğü altında din kültürünü zorluyor’

Åžikayet üzerine Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü Sadık Aslan’ın okul idaresini aradığını ve idarenin yeniden seçim yapmak zorunda kaldığını belirten Özgür, ‘’Din kültürü öğretmenleri çarÅŸamba akÅŸamı sınıflara kendi özel gruplarından ‘Din kültürü seçin hepinize 100 vereceÄŸiz’ diye mesaj atıyor. Nasıl olsa ilçe arkalarında diye mesaj atıyorlar. Ä°lçe, seçme özgürlüğü altında din kültürü dersini zorluyor’’ dedi.

Kadıköy’de din kültürü seçme oranı düşük olduğu için oranı yükseltmek amacı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından baskı yapıldığını söyleyen Özgür, ‘’Şu anda seçmeli ders kağıtları geri çektirildi ama din kültürü geri çekilecek mi karma yapılacak mı bu anlamda bir gelişme olmadı, belirsizlik devam ediyor’’ dedi.

‘İlçenin tutumu politik’

Özgür yaşananlara ilişkin, ‘’Bunlar her sene yapılan eğitim gerçeklerimiz ama bu kadar gözümüzün içine bakılarak yapılması korkutucu. Yani bir okulda din kültürünün seçilmemesi, ‘nasıl seçilmez’ denilerek karşı çıkışlarla sonuçlanıyor’’ dedi.

“Ä°lçe’nin tutumu politik” yorumunda bulunan Özgür, ‘’İstedikleri yerlerde baskı uygulayabileceklerini düşünüyorlar ama sendika olarak tabii ki de mücadelemizi vereceÄŸiz’’ ifadelerini kullandı.

‘Çocuklarımız din baskısı ile bilimden uzaklaştırılıyor’

“Bu olay Kadıköy’de yaÅŸansa da eÄŸitimin her kademesinde bu baskıyı hissediyoruz” diyen Özgür sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sonlandırdı:

“Zorunlu din dersi seçtiriyorlar, seçilmediÄŸi takdirde hemen bir müdahale ve baskı oluyor, yıllardır sendika olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Bu zihniyet, bilimsel eÄŸitimin karşısında durarak, sosyoekonomik açıdan geride olan çocuklarımıza daha fazla din baskısı yaparak bilimden uzaklaÅŸtırıyor.’’

‘Rüşvetle seçim yapmaya zorlayan Din Öğretimi de soruşturulsun’

Eğitim Sen İstanbul 2 nolu Şube konuya ilişkin ‘SadıkAslangörevdenalınsın’ etiketi ile twitter hesabından da dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, ‘’Kadıköy İlçe MEM, Faik Reşit Unat Ortaokulu öğrencilerine müdahale ederek din dersi seçimleri yönünde baskı yapıyor. Öğrencilerin yaptığı seçimler yok sayılarak dönem ortasında din derslerini seçmeye zorlanması kabul edilemez’’ denildi. Açıklamanın devamı şöyle:

“Kadıköy MEM, seçmeli ders takvimi dışında bir uygulamaya imza atıyor. Faik ReÅŸit Unat O.O’nda seçilen dersleri beÄŸenmeyen ilçe müdürü, belgeye de tarih koymayarak sahteciliÄŸe baÅŸvuruyor ve öğrencileri Din dersi almaya zorluyor. Tüm baskı ve yönlendirmelere raÄŸmen veliler ve öğrenciler Kadıköy MEM’in ve Din Kültürü öğretmeninin dayatmasına raÄŸmen Din dersini seçmiyor. Bu hukuksuz uygulama durdurulsun. Sorumlular görevden alınsın. Okulda dağıtılan seçmeli listesinden Cuma’ya kadar seçim yapılmasını isteyen ilçe müdürü hukuk tanımıyor. Din öğretmeni 100 vereceÄŸini söyleyerek öğrencileri din dersi seçimine yönlendiriyor. Rüşvetle seçim yapmaya zorlayan din öğretmeni de soruÅŸturulsun.”

Gazete Duvar adına Kadıköy İlçe Milli Eğitim ile iletişime geçtik ancak yetkilerden konuya ilişkin bilgi ve geri dönüş alamadık.