Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter Satışına Ret: “Demokrasiye Saldırı” Gerekçesiyle İhracat Askıya Alındı

Almanya’nın önde gelen haber kuruluşlarından ntv.de’nin aktardığına göre, Almanya, Türkiye’ye yapılması planlanan Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışını durdurdu. Habere göre bu kararın arkasında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve muhalefet lideri Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Almanya’da oluşan siyasi tepkiler yatıyor. Alman hükümet kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, Türkiye’ye yönelik bu önemli silah ihracatına ilişkin süreç “şimdilik rafa kaldırıldı”.

İmamoğlu’nun Tutuklanması Süreci Belirleyici Oldu

19 Mart’ta gözaltına alınan ve hakkında yolsuzluk iddialarıyla tutuklama kararı verilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durumunun, Almanya’daki karar sürecini doğrudan etkilediği bildirildi. Handelsblatt gazetesine konuşan ve hükümet içindeki gizli görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, Almanya’nın bu kararı almasında, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının “Türk demokrasisine yönelik bir saldırı” olarak değerlendirilmesi etkili oldu. Berlin’den gelen açıklamalarda, Erdoğan’ın bu adımla kendi en büyük iç siyasi rakibini etkisiz hale getirme çabasında olduğu görüşü hâkim.

Scholz Hükümeti Daha Önce Satışa Sıcak Bakıyordu

Eurofighter ihracatına yönelik süreç aslında Erdoğan ile Alman hükümeti arasında bir süredir devam eden diplomatik görüşmelerin konusu olmuştu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, son yıllarda Türkiye’nin Eurofighter alımına yönelik taleplerini olumlu değerlendirmeye çalıştığı ve bu konuda bazı pürüzlerin aşıldığı bildiriliyor. Ancak İmamoğlu’nun tutuklanması, bu süreci tersine çevirdi. Haberde, Scholz hükümetinin daha önce satışa yeşil ışık yaktığı ancak Erdoğan’ın otoriterleşme yönündeki adımlarının bu çabaları “boşa çıkardığı” ifade ediliyor.

Eurofighter: Ortak Avrupa Projesi

Eurofighter Typhoon savaş uçakları, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın ortak geliştirdiği yüksek teknolojili bir savaş uçağı projesinin ürünü. Bu nedenle uçakların herhangi bir ülkeye ihracatı, tüm üretici ülkelerin onayını gerektiriyor. Türkiye’nin yaklaşık 40 adet Eurofighter almak istediği ve bu konuda girişimlerde bulunduğu daha önce gündeme gelmişti.

Ancak Almanya, insan hakları ve demokrasi ihlalleri gerekçesiyle, Türkiye’ye silah ihracatında zaman zaman kısıtlamalara gitmişti. Bu son karar da bu politikanın bir uzantısı olarak değerlendiriliyor.

Alman hükümeti konuya ilişkin doğrudan bir açıklamada bulunmazken, bir hükümet sözcüsü “Hükümet içi gizli görüşmelere dair açıklama yapmayız” diyerek haberleri ne doğruladı ne de yalanladı. Ancak ntv.de ve Handelsblatt’a göre, karar hükümetin üst kademelerinde alınmış durumda.