Avrupa’dan Dev Ulaşım Hamlesi: 20 Yılda 49 Bin Kilometrelik Yüksek Hızlı Tren Ağı

Avrupa Birliği, kıtadaki tüm büyük şehirleri yüksek hızlı trenlerle birbirine bağlayacak dev bir projeyi gündemine aldı. 20 yılda tamamlanması planlanan ağın uzunluğu 49 bin kilometreyi aşacak. Projenin maliyeti ise 546 milyar euro olarak hesaplanıyor.

Şehirler Arası Ulaşımda Yeni Dönem

Avrupa Demiryolu ve Altyapı Şirketleri Topluluğu (CER) tarafından desteklenen ve Avrupa Komisyonu tarafından benimsenmesi beklenen Yüksek Hızlı Tren Ağı projesi, seyahat alışkanlıklarını kökten değiştirecek. Atina’dan İstanbul’a 4 saatte ulaşım ya da Madrid’den Milano’ya hızlı trenle yolculuk, projenin tamamlanmasıyla mümkün hale gelecek.

Ağ, 250–350 km/s hızla hareket eden trenler için 49 bin 400 kilometrelik hat öngörüyor. CER İcra Direktörü Alberto Mazzola, Avrupa’daki tüm başkentlerin ve en az 250 bin nüfuslu şehirlerin bu ağa dahil edilmesini istediklerini açıkladı.

“Seyahat Alışkanlıklarını Değiştirecek”

Mazzola, hızlı trenlerin kıtada mobiliteyi tamamen dönüştüreceğini belirterek şu örneği verdi:
“Bir turist ortalama 6–7 saat yolculuk yapar. 50 km hızla giderse 300 km yol alır. Ancak 250 km hızla 1.500 km kat eder. Bu da seyahatin ölçeğini ve alışkanlıklarını değiştirir. Çin’in yaptığı da tam olarak buydu.”

Yunanistan’a Özel Uyarı

İspanya, Fransa ve İtalya, yüksek hızlı trenlerde kayda değer ilerlemeler kaydederken, Yunanistan geride kalıyor. 2023’te Tempi’de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası ile sonrasındaki doğal afetler, ülkenin demiryolu altyapısının kırılganlığını ortaya koydu.

Mazzola, “Yunanistan bu ağa bağlanmazsa, diğer ülkeler ilerlerken geride kalır,” diyerek Atina yönetimine doğrudan uyarıda bulundu.

Demiryolu Kapasitesi Azalıyor

Avrupa’da mevcut demiryolu uzunluğu 200 bin kilometre civarında. Ancak bunun yüzde 5–10’u tamamen dolu. Mazzola, kapasite eksikliğinin yatırımları zorlaştırdığını vurgulayarak şu verileri paylaştı:
“Bugün Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı sonrası döneme göre yüzde 15–20 daha az demiryolu var. Buna karşılık su yolları yüzde 80 arttı. Kapasite yoksa, trenleri hareket ettiremezsiniz.”

546 Milyar Euroluk Dev Yatırım

Yüksek Hızlı Tren Ağı’nın tamamlanması için öngörülen süre 20 yıl. Avrupa genelinde yapılan çalışmaya göre, projenin maliyeti 546 milyar euroyu buluyor.

Finansmanın AB ve ulusal bütçelerden sağlanmasının yanı sıra, savunma altyapısına ayrılan fonlardan da pay aktarılması öneriliyor.

Mazzola, Ukrayna savaşına dikkat çekerek demiryolunun stratejik önemini şöyle özetledi:
“Demiryolu Ukrayna’nın ikinci ordusu oldu. Savaşın başında yaklaşık 6 milyon Ukraynalıyı trenlerle Avrupa’ya taşıdık. Onlar için ana ulaşım aracı bizdik.”


  • NHY/ Euronews, CER açıklamaları, Avrupa Komisyonu taslak raporları