Almanya’da savcılık, Türkiye’ye casus yazılım satan şirkete iddianame hazırladı

Almanya’da savcılık, Türkiye’ye casus yazılım satan şirket yöneticileri hakkında iddianame hazırladı

Almanya’da Türkiye’ye casus yazılım satışı yaptığı iddia edilen FinFisher adlı şirket ve bağlı kuruluşları hakkında soruşturma yürüten Münih Savcılığı, şirket yöneticileri hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, şirket yöneticilerinin Alman dış ticaret mevzuatını ihlal ederek, Türkiye’ye ihracat izni olmadan casus yazılım sattıkları belirtildi.

FinFisher’in geliştirdiği FinSpy adlı casus yazılım, kullanıcıların cep telefonlarını ele geçirerek, konum bilgisi, mesajlaşma, arama kayıtları, fotoğraf ve video gibi verilere erişim sağlıyor. Yazılımın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede baskıcı ve otoriter rejimler tarafından muhalifleri gözetlemek için kullanıldığı iddia ediliyor.

FinFisher’in Türkiye’ye casus yazılım sattığı iddiası ilk olarak 2018 yılında ortaya atılmıştı. Alman hükümeti, şirketin ihracat izni talep etmediğini ve böyle bir satışa izin vermediğini açıklamıştı. Ancak Access Now adlı dijital sivil haklar grubu uzmanları, yazılımın CHP’nin Adalet Yürüyüşü sırasında devreye sokulduğunu ve Türk hükümetince muhalefete karşı kullanıldığını bir raporla gündeme getirmişti.

Raporun ardından Münih Savcılığı soruşturma başlatmış ve 2020 yılında şirketin Almanya ve Romanya’daki ofislerinde arama yapmıştı. Şirketin mal varlıklarına da el konulmuştu. Şirket ise Mart 2022’de iflas ettiğini duyurmuştu.

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, FinFisher’in yan kuruluşları olan FinFisher Labs ve Raedarius M8 şirketlerinin de Türkiye’ye casus yazılım satışına dahil oldukları kaydedildi. İddianamede yer alan suçlamaların cezasının ne olacağı henüz belli değil.