Eurostat’ın bugün yayımladığı verilere göre, şubat ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan iltica başvuruları 76 bin kişiyi aştı. Suriyeliler, başvurularda ilk sırayı alırken Afganlar ikinci sırada yer aldı.
Eurostat’ın raporuna göre, bu yılın şubat ayında AB ülkelerinde uluslararası koruma talebinde bulunan kişi sayısı 76 bin 505 oldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %41’lik bir artışa denk geliyor.
Suriyeliler, başvurularda en fazla sayıya sahip olan grup oldu. Onları Afganlar, Kolombiyalılar ve Venezuelalılar takip etti.
Eurostat’ın raporuna göre, Türkiye’den AB ülkelerine yapılan iltica başvuruları da artış gösterdi. Şubat 2023’te Türkiye’den AB’ye yapılan iltica başvurularının sayısı 4 bin 215 olarak kaydedildi.
Bu rakam, Türkiye’den AB’ye yapılan iltica başvurularında önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Şubat 2022’de Türkiye’den AB’ye yapılan iltica başvurularının sayısı 2 bin 945 olarak kaydedilmişti.
Başvuruların büyük bir kısmı (%77), Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelere yapıldı.
Başvurularda yer alan 2 bin 745 çocuğun yanlarında ebeveynleri olmadığı belirtildi. Bu çocuklardan bin 25’i Afganistan’dan, 675’i ise Suriye’den gelmişti.
Ukrayna ve Suriye gibi ülkelerde devam eden çatışmalar, siyasi baskılar ve iklim değişikliği gibi faktörler, birçok insanın kendi ülkelerini terk etmesine neden oluyor.
Bu durum, hem yasal hem de yasa dışı göçün birçok Avrupa hükümetinin öncelikli konuları arasında olduğunu gösteriyor.
Suriyeliler, Şubat 2023’te en fazla sığınma talebinde bulunan grup oldu. Afganlar, Kolombiyalılar ve Venezuelalılar da yoğun başvuru yapan diğer gruplar arasında yer aldı.
Ukrayna vatandaşlarına geçici koruma statüsü verilirken, Rusya’dan kaçarak AB ülkelerine sığınma talebinde bulunan Rus vatandaşları ise 8. sırada yer aldı.
Avrupa, yasal başvuruların yanı sıra bu yıl rekor düzeyde yasa dışı giriş girişimleriyle de karşı karşıya. AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex, izinsiz geçişlerin en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024