AB ülkelerine şubat ayında yapılan iltica başvuruları 76 bini aştı

 

Eurostat’ın bugün yayımladığı verilere göre, ÅŸubat ayında Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerine yapılan iltica baÅŸvuruları 76 bin kiÅŸiyi aÅŸtı. Suriyeliler, baÅŸvurularda ilk sırayı alırken Afganlar ikinci sırada yer aldı.

Eurostat’ın raporuna göre, bu yılın ÅŸubat ayında AB ülkelerinde uluslararası koruma talebinde bulunan kiÅŸi sayısı 76 bin 505 oldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %41’lik bir artışa denk geliyor.

Suriyeliler, başvurularda en fazla sayıya sahip olan grup oldu. Onları Afganlar, Kolombiyalılar ve Venezuelalılar takip etti.

Eurostat’ın raporuna göre, Türkiye’den AB ülkelerine yapılan iltica baÅŸvuruları da artış gösterdi. Åžubat 2023’te Türkiye’den AB’ye yapılan iltica baÅŸvurularının sayısı 4 bin 215 olarak kaydedildi.

Bu rakam, Türkiye’den AB’ye yapılan iltica baÅŸvurularında önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Åžubat 2022’de Türkiye’den AB’ye yapılan iltica baÅŸvurularının sayısı 2 bin 945 olarak kaydedilmiÅŸti.

Başvuruların büyük bir kısmı (%77), Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelere yapıldı.

BaÅŸvurularda yer alan 2 bin 745 çocuÄŸun yanlarında ebeveynleri olmadığı belirtildi. Bu çocuklardan bin 25’i Afganistan’dan, 675’i ise Suriye’den gelmiÅŸti.

Ukrayna ve Suriye gibi ülkelerde devam eden çatışmalar, siyasi baskılar ve iklim değişikliği gibi faktörler, birçok insanın kendi ülkelerini terk etmesine neden oluyor.

Bu durum, hem yasal hem de yasa dışı göçün birçok Avrupa hükümetinin öncelikli konuları arasında olduğunu gösteriyor.

Suriyeliler, Åžubat 2023’te en fazla sığınma talebinde bulunan grup oldu. Afganlar, Kolombiyalılar ve Venezuelalılar da yoÄŸun baÅŸvuru yapan diÄŸer gruplar arasında yer aldı.

Ukrayna vatandaÅŸlarına geçici koruma statüsü verilirken, Rusya’dan kaçarak AB ülkelerine sığınma talebinde bulunan Rus vatandaÅŸları ise 8. sırada yer aldı.

Avrupa, yasal başvuruların yanı sıra bu yıl rekor düzeyde yasa dışı giriş girişimleriyle de karşı karşıya. AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex, izinsiz geçişlerin en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.