Sıra dışı bir tasarım: Bu dizüstü bilgisayarın tek bir ekranı bile yok

 

Dizüstü bilgisayarlar yıllardır aynı kapaklı tasarıma sahip olmalarıyla tanınıyor. Bu tasarım, zamanın testine dayanarak etkili bir çözüm olduğunu kanıtladı. Ancak teknoloji girişimi Sightful, ekranı sanallaştırarak farklı bir yaklaşım sergiliyor.

Son zamanlarda Sightful, özelleştirilmiş bir çift NReal artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğüne bağlı olan Spacetop adlı dizüstü bilgisayarı piyasaya sürdü. Bu bilgisayar sadece bir klavyeden oluşuyor, ekran ise gözlükler aracılığıyla sanal olarak sunuluyor.

Gözlükleri takan kullanıcılar, devasa bir 100 inç AR ekranını sadece kendileri görebiliyor. Ekranlar, kullanıcının bakış açısına göre her yöne bükülebiliyor ve aynı anda birden fazla pencere açılabiliyor. Bir pencereyi görüntülemek için sadece başınızı uygulamaya yönlendirmeniz yeterli. Yansıtılan ekranlar sabit durduğu için pencerelerin hareket etmesiyle ilgili endişelenmenize gerek kalmıyor. Ayrıca bu ekranlar, etrafınızdaki dünyayı görmeye devam etmenize olanak tanıyarak önünüzdeki gerçek alanı tamamen engellemiyor.

Spacetop, tescilli Spacetop OS işletim sistemiyle çalışıyor ve Microsoft Word ve Spotify gibi bazı üçüncü taraf yazılımları da destekliyor.

Donanım özelliklerine bakıldığında, Spacetop’un en güçlü dizüstü bilgisayarlar arasında yer almadığı ve 2020’den kalma akıllı telefon donanımıyla çalıştığı görülüyor. Spacetop, Qualcomm Snapdragon 865 yonga seti, Adreno 650 GPU ve 8 GB RAM kullanıyor. Klavye, 10,47 inç geniÅŸliÄŸinde, 9,8 inç derinliÄŸinde ve 1,57 inç yüksekliÄŸinde (266 x 249 x 10,5 mm) bir boyuta sahip. NReal gözlükler olmadan sadece 1,5 kg ağırlığında ve gözlüklerle birlikte 90 gram daha ekliyor. Pil ömrü sadece beÅŸ saat ve hızlı ÅŸarjı destekliyor. Ä°ki adet USB-C baÄŸlantı noktası ve 256 GB depolama alanı sunuyor. Performans açısından en yeni oyunları çalıştırma beklentisi olmamakla birlikte, kabul edilebilir bir genel performansa sahip.

Sightful, Spacetop’u uzaktan çalışma için yeni bir yaklaşım olarak sunuyor. Ancak The Verge’in yakın tarihli bir haberine göre, dizüstü bilgisayarın performansı tam olarak tatmin edici deÄŸil. Habere göre, bilgisayarın “demo oturumunun başında çöktüğü ve yeniden baÅŸlatılması gerektiÄŸi” belirtiliyor. Ayrıca pencereler arasında gezinmenin yavaÅŸ olduÄŸu ve pencereleri yeniden boyutlandırmanın zaman aldığı ifade ediliyor. Hatta tarayıcının YouTube videolarını oynatmaya çalışırken çöktüğü gibi birinci taraf yazılımın da sorunlara neden olduÄŸu söyleniyor.

Yine de, bilgisayarın eÄŸlenceli ve “kabul edilebilir” bir genel performansa sahip olduÄŸu belirtiliyor. Spacetop, Sightful’un kendi internet sitesi üzerinden 2.000 dolarlık bir fiyatla satışa sunuluyor.