26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 31 Mayıs’ta Başlıyor!

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Türkiye’nin ilk ve tek kadın filmleri festivalidir. Festival, 31 Mayıs – 7 Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek ve 31 farklı ülkeden 76 film gösterilecektir

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Türkiye’nin ilk ve tek kadın filmleri festivali olma özelliğini taşıyor. Festival, 31 Mayıs – 7 Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl, “Daha Fazlası, Daha Azı Değil” temasıyla düzenlenecek festivalde, 31 farklı ülkeden 76 kadın yönetmenin filmi gösterilecek. Festivalin temel amacı, kadınların sinema sanatına katkılarını görünür kılmak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın sorunları konusunda farkındalık yaratmak ve kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaktır.

Festival kapsamında yer alacak söyleşi, etkinlik ve film gösterimleri için ise Ankara’nın kalbinde yer alan sinemaların yeniden açılması hedefleniyor. Festivalin açılış filmi, İrlandalı yönetmen Phyllida Lloyd’un yönettiği “Herself” olacak. Film, bir kadının şiddetli bir evlilikten kurtulup kendi evini inşa etme mücadelesini anlatıyor. Festivalin kapanış filmi ise İranlı yönetmen Narges Abyar’ın yönettiği “When the Moon Was Full” olacak. Film, bir kadının aşk uğruna terörist bir aileye katılma hikayesini konu alıyor.

Festivalde ayrıca İrlanda Seçkisi ve Afrika Seçkisi gibi özel bölümler de yer alacak. İrlanda Seçkisi, Dublin Feminist Film Festivali ile ortaklaşa hazırlandı ve sekiz kısa film içeriyor. Afrika Seçkisi ise Afrika Sineması Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirildi ve beş uzun metrajlı film içeriyor.

Festivalde yarışma bölümü de bulunuyor. Festivalin uluslararası jürisi, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) tarafından belirleniyor. Jüri üyeleri arasında Türkiye’den ve dünyadan tanınmış sinema eleştirmenleri ve akademisyenler yer alıyor. Jüri, festivalde gösterilen filmler arasından en iyi uzun metrajlı film, en iyi belgesel film ve en iyi kısa film ödüllerini verecek.

Festivalin başvuruları 1 Mart 2023 tarihinde başladı ve 1 Nisan 2023 tarihinde sona erdi. Başvuru yapmak isteyen kadın yönetmenler festivalin web sitesinden başvuru formunu doldurarak filmlerini gönderdiler. Başvuru koşulları arasında filmin 2020 veya 2021 yılında tamamlanmış olması, Türkiye’de ilk kez gösteriliyor olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifine sahip olması yer alıyordu.

Festival programı ve detaylı bilgi için festivalin web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://ucansupurge.org.tr/festival/ucan-supurge-film-festivali/